"Az Egyesült Királyságot ért támadások különös megrázkódtatást jelentenek minden magyar számára, hiszen az elmúlt évtizedben - munka vagy tanulás céljából - számos honfitársunk választotta az Önök gyönyörű fővárosát" - írta Orbán Viktor. Magyarország kormánya és a magyar emberek "továbbra is készek hozzájárulni közös biztonságunk megvédéséhez." "Ezúton fejezem ki együttérzésemet az áldozatok családtagjainak, a sérülteknek pedig gyors felépülést kívánok" - zárul a magyar miniszterelnök levele.

Áder is üzent

Áder János II. Erzsébet királynőnek küldött gyásztáviratában őszinte részvétéről biztosította az ártatlan áldozatok hozzátartozóit, valamint gyors és teljes felgyógyulást kívánt a sérülteknek.

"Biztosíthatom Felségedet, hogy ezekben a nehéz órákban szívből együtt érzünk a terror sújtotta britekkel, és lélekben ott vagyunk velük" - fogalmazott levelében a magyar államfő.

Az Egyesült Királyság a továbbiakban is számíthat Magyarország határozott támogatására és erőfeszítéseire annak érdekében, hogy közös fellépéssel mielőbb meg tudjuk fékezni a békés emberek életét fenyegető, gátlást nem ismerő gyűlölet erőit.

Szombat éjjel ismeretlen támadók kisteherautójukkal a gyalogosok közé hajtottak a London központjában található London hídon (London bridge). Több embert elgázoltak, majd továbbhajtottak a közeli piacra, a Borough Marketre, ahol késsel támadtak az emberekre. A rendőrség nyolc perccel az első riasztás után mindhárom támadót agyonlőtte. A merényletnek hat halálos áldozata van, és negyvennyolc embert vittek kórházba.