Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A forint esetleges jelentősebb további gyengülése és a kockázati felárak emelkedése meredek kamatemelésre késztetheti a magyar jegybankot (MNB) - áll a Commerzbank elemzésében. Amint arról beszámoltunk, a romló nemzetközi hangulat közepette hétfő délelőtt 305 forint közelében tetőzött az euró, 250 közelében pedig a svájci frank.

A Commerzbank befektetőknek Londonban összeállított hétindító devizapiaci helyzetértékelése szerint a magyar adósosztályzatok visszaminősítésének kilátása "jelentős nyomás alatt tartja" a forintot. Ezt mutatja, hogy a felzárkózó térségi valuták zömét a múlt héten magával ragadta az EU-csúcs utáni, "egyébként megkérdőjelezhető" derűlátás hulláma, a forint viszont erről lemaradt, sőt 2009 áprilisa óta nem látott árfolyamszintekre gyengült.

A Commerzbank elemzői szerint az MNB megpróbálkozhat 2,00-3,00 százalékpontos kamatemeléssel a forint esetleges jelentősebb további gyengülésének megakadályozására.

A rövid időn belüli MNB-kamatemelés azonban korántsem konszenzusos elemzői várakozás a Cityben.

Simor András jegybankelnök a legutóbbi, kamattartás eredményező mt-ülés után azt mondta: jó esélye van annak, hogy a pénzügyi piacok volatilitása huzamosabb ideig fennmarad, ezért a kiváró monetáris politika indokolt, a jövőben kamatkilátásokról a monetáris tanács nem kíván indikációt adni.

Messze még a vészkamatemelés?

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays Capital felzárkózó piaci közgazdászai minap közölték, hogy amikor nemrégiben Budapesten tárgyaltak, az MNB illetékeseinek határozottan az volt az álláspontjuk, hogy a forint jelenlegi gyengesége "nem jelenti 2008 októberének megismétlődését" (akkor a jegybank 3,00 százalékpontos kamatemelést hajtott végre egy menetben).

A Barclays Capital londoni szakértőinek beszámolója szerint budapesti tárgyalásaikon az MNB azzal érvelt, hogy a rövid távú, nagyarányú árfolyam-ingadozást jobban lehet kezelni devizapiaci intervenciókkal.

A Barclays Capital elemzői hozzátették: a 300 forint körüli euróárfolyam ellenére is azon a véleményen vannak, hogy az MNB "még mindig messze jár a vészkamatemeléstől".

A JP Morgan bankcsoport londoni elemzőinek minapi értékelése szerint egyelőre bármiféle kamatmódosítás, így a kamatemelés előtt is magasak az akadályok. A forint most gyengébb, mint 2008 októberében, amikor az MNB a 3,00 százalékpontos kamatemelést végrehajtotta, ám a bankok tőkehelyzete jobb, a kormány kevésbé van ráutalva a külső finanszírozásra, és a jegybanki devizatartalékok azóta megkétszereződtek - fejtegették előrejelzésükben a JP Morgan londoni közgazdászai.

Pontosan ugyanerre a következtetésre jutottak a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének közép-európai stratégái is. A ház legutóbbi értékelése szerint - jóllehet a forint most gyengébb, mint 2008 októberében -, a bankok erősebbek, az állampapírpiac működik, és a jegybanknak kétszer akkora devizakészlete van az intervencióhoz, ha ez szükségessé válik.

A Morgan Stanley szerint is "meglehetősen távolinak" tűnik a vészkamatemelés esélye, és egy ilyen fejlemény csak akkor valószínű, ha a forintárfolyam bizonytalansága nagymértékben növekednék. A cég elemzői úgy gondolják, hogy nincsenek olyan kitüntetett euró-forintárfolyamok, amelyekre a magyar jegybank érzékeny lenne.

Más nagy londoni befektetési és elemzőházak véleménye szerint ugyanakkor van olyan árfolyamszint, amelynek elérése után már feltételezhető lenne az MNB-kamatemelés.

Mozgástér a piacnak

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője - aki a minap átfogó előrejelzést állított össze befektetők számára a felzárkózó országcsoport jegybankjainak várható intervenciós és kamatpolitikájáról - közölte: az RBS korábban a 295-300 forintos eurósávot tartotta kamatemelési küszöbnek, a ház szerint azonban a devizahitelesek törlesztési terheinek enyhítését célzó kormányintézkedések nyomán ez a küszöb most már közelebb lehet a 320-325 forintos árfolyamsávhoz. Az RBS londoni felzárkózó piaci közgazdásza szerint ez ugyanakkor mozgásteret is jelenthet a piacnak ahhoz, hogy "próbára tegye az MNB elszántságát".

A Capital Economics nevű vezető londoni gazdaságelemző cég felzárkózó térségi közgazdászai legutóbbi előrejelzésükben azt jósolták, hogy ha a forint megmarad a 290-300 forint/euró körüli árfolyamsávban, akkor az MNB alapkamata sem idén, sem jövőre nem változik. Ha azonban a forint 310-320 környékére gyengül az euróval szemben, akkor már "reális lehetőséggé" válik a védelmi célú kamatemelés.

A Capital Economics elemzői úgy vélekedtek, hogy az MNB-nek csak akkor nyílna módja kamatcsökkentésre, ha a forint 270-280 forint/euróig erősödne, a ház szerint azonban a jelenlegi környezetben ez "valószínűtlen".