A 1,5 százalékos jövő évi gazdasági növekedési várakozás - amelyre a 2012-es költségvetési terv épül - "meglehetősen konzervatív", azzal együtt is, hogy ez a növekedés "valamivel gyorsabb" lenne a Capital Economics (CE) saját előrejelzésében szereplő ütemnél. A cég 2012 egészére 1 százalékos GDP-pluszt vár Magyarországon - mondta Neil Shearing, a CE főközgazdásza.

A közgazdász szerint a jövő évi magyarországi költségvetési bevételek valamelyest elmaradhatnak a tervezetben szereplő céltól. A tervezett áfamelésről azt mondta, hogy az várhatóan érződik majd az inflációs számokban, ám szerinte ezen a magyar jegybank monetáris tanácsa "túlteszi majd magát". Az előretekintő jegybankok zöme "hajlamos" figyelmen kívül hagyni pénzügypolitikai döntéseiben az áfaemeléseket, és ez különösen érvényes Magyarországon, ahol a munkapiaci helyzet - elsősorban a még mindig magas munkanélküliség - miatt nem várható, hogy az áfaemelésnek jelentősebb másodlagos hatásai lennének a bérmegállapodásokra és a maginflációra - tette hozzá Shearing.

A JP Morgan elemzői kommentárjukban közölték: saját becslésük szerint a tervezett áfaemelés hozzávetőleg 0,5 százalékpontot ad hozzá a jövő évi, teljes kosárra számolt fogyasztói árinflációhoz. "Biztatónak" nevezték, hogy a kormány a korábbiaknál immár "sokkal reálisabb" jövő évi GDP-növekedési várakozásokat használ a költségvetés tervezéséhez. Mindazonáltal a 1,5 százalékos növekedési várakozás is "derűlátónak" bizonyulhat; a ház saját, "lefelé ható kockázatokkal terhelt" előrejelzésében 1,3 százalékos magyarországi GDP-növekedés szerepel 2012-re.

A cég szerint jóllehet a hosszú távú kilátásokat tekintve "nem ideális" a kiigazítás összetételében látható eltolódás a kiadáscsökkentésről a bevételi oldali intézkedések felé, ám ez könnyebben kivitelezhetővé, és így hitelesebbé teszi a tervet.

Becsléseik szerint - részben a gyengébb növekedési kilátások, részben a Széll Kálmán Terv végrehajtási kockázatai miatt - a GDP-érték hozzávetőleg 0,5 százalékának megfelelő további költségvetési takarékossági intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy az államháztartási hiány jövőre a hazai össztermék 3 százaléka alá süllyedjen.

A 4cast nevű elemzőcég kommentárja szerint a tervezett kiadáscsökkentésről és bevételnövelésről, valamint a költségvetési tartalékképzésről "nagyon tisztes számok" hangzottak el, de még jóval több részletre lesz szükség ahhoz, hogy a terveket a piac hitelesnek tekintse. "Megfelelő mértékben konzervatívnak tűnik" - és ezért kedvező - a jövő évre szóló 1,5 százalékos GDP-növekedési, valamint 0,2 százalékos fogyasztásbővülési várakozás. A 4,2 százalékos jövő évi átlagos inflációs becslést kommentálva a cég szakértői úgy fogalmaztak, hogy ez valószínűleg "fenntartja a költségvetési és a pénzügypolitika közötti hagyományos konfliktusokat".