Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy vélte, nagyobb az esélye annak, hogy a hitelminősítő egyelőre nem változtat a besoroláson, de a következő, október 20-ai felülvizsgálat során már számítani lehet a kilátás javítására. Felminősítést a jövő év második felében valószínűsítenek, "ha nem száll el a költségvetés", amire azonban nem is számítanak - közölte.

Suppan Gergely hozzáfűzte: az ország egyensúlyi mutatóinak, mérlegeinek és azok szerkezetének folyamatos és érdemi javulása már indokolttá teszi az újabb felminősítéseket. Így a nettó és bruttó adósság gyors apadása, a GDP-arányos államadósság-ráta folyamatos süllyedése, a devizaarány jelentős csökkenése, az államadósság hazai finanszírozási arányának növekedése mind érv a felminősítés mellett. A vártnál gyorsabb gazdasági növekedés szintén támogatja a felminősítéseket - emelte ki Suppan Gergely.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője két lehetséges döntést tart valószínűnek. Az egyik szerint a Moody's nem változtat a minősítésen: ezt indokolhatja, hogy a hitelminősítő kivár a jövő évi választások miatt és a gazdaságpolitikai intézkedések fényében vizsgálja felül a magyar osztályzatot.

A szakember szerint elképzelhető, hogy a Moody's stabilról pozitívra változtatja a kilátást, ami egy későbbi felminősítés "előszobáját" jelentené. Ezt indokolhatja, hogy az adósságmutatók javultak a legutóbbi felülvizsgálat óta, és a gazdaság gyorsuló ütemben növekszik - mutatott rá Németh Dávid.

Londoni pénzügyi elemzők azt valószínűsítik, hogy a nemzetközi hitelminősítő pénteken este nem módosítja a "Baa3" szintű, befektetési ajánlású magyar adósosztályzatot, sem annak stabil kilátását, mivel nemrégiben javította a besorolást a jelenlegi szintre. A Moody's tavaly november 4-én emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást, egyebek mellett azzal indokolva a lépést, hogy a magyar kormány elkötelezett az államadósság-teher csökkentése mellett, javul a magyar szuverén adósságállomány szerkezete és ezáltal csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége.