Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hajdú-bihar megyei telephelyen végzett vizsgálatok ezúttal is a betegség H5N8 altípusát mutatták ki. Az állategészségügyi szakemberek a mintegy 115 000-es állomány leölését már gyanú alapján megkezdték - írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Létavértes településen egy kacsatartó gazdaságban tűnt fel a betegség. A fertőzött állományban megemelkedett elhullást tapasztaltak, továbbá megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek is. A hatóság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtette. Többek között a fertőzött állomány leölését már gyanú alapján megkezdték a szakemberek, továbbá a gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet és a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet.

A betegség megjelenésében valószínűleg a közeli tóra járó vadmadarak játszhattak szerepet. A baromfikat jelenleg is kötelező teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etetni és itatni, az almot szintén úgy kell tárolni, hogy ahhoz a vadmadarak ne férjenek hozzá.

A H5N8 vírustörzs először 2014 elején, Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is. Magyarországon utoljára 2016-2017-ben kellett megküzdeni a betegséggel. A most kimutatott vírustörzs nagyon hasonló ahhoz, ami 2016-ban jelen volt hazánkban.

Legutóbb hétfőn jelentette be a Nébih, hogy Komárom-Esztergom megyében egy Ács település melletti gazdaság teljes állományát, 53,5 ezer pulykát kellett leölni a betegség felbukkanása miatt.

A betegségről, az aktuális információkról a Nébih folyamatosan frissülő aloldalán tájékoztatnak.