A friss munkaügyi adatok megfelelnek a várakozásoknak, a javulás elsősorban a nyári munkák - többek között az építkezések - beindulásának köszönhető - véli Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője.

Ezzel együtt bár a közfoglalkoztatottak száma csökkent, még mindig viszonylag magas, 202 ezer fő. A szakember szerint az év hátralévő részében tovább javulhat a munkanélküliségi ráta, és elérheti a 4 százalékos szintet. Ez lényegében teljes foglalkoztatottságot jelent, a munkaerőpiac helyzete emiatt leginkább úgy javítható, hogy az állami szektorban és a közfoglalkoztatásban dolgozókat képzésekkel átterelik az elsődleges munkaerőpiacra mérsékelve az ottani munkaerőhiányt. Ezzel a szerkezeti változással lehetne javítani a foglalkoztatottsági és a munkaerőpiaci helyzetet.

A foglalkoztatottak száma szinte minden ágazatban bővülést mutatott az előző évhez képest - kommentált Horváth András, a Takarékbank Zrt. elemzője. A munkaerőhiányról szóló folyamatos hírek ellenére a magyar gazdaság továbbra is mintegy 800 ezer fős munkaerőtartalékkal rendelkezik a dolgozni szándékozó inaktívak, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek révén.

Csakhogy e csoportok egy részének a foglalkoztathatósága problémás így érdemi beavatkozások szükségesek a nyílt munkaerőpiacon való megjelenésükhöz. Továbbá a közszférából több tízezer magasan képzett munkavállaló versenyszférába való átvezetésére lenne szükség az egészségesebb hazai foglalkoztatási szerkezet érdekében.

Egyre kevesebb a szakképzett, aktívan bevonható potenciális munkavállaló és kezdi elérni a csúcsát a foglalkoztatottság a munkaerő jelenlegi képzettségi szintjén. Így még inkább hangsúlyosabbá válik az oktatás fejlesztésének és a leszakadó rétegek oktatásba való bevonásának kérdése - fogalmazott az elemző. Várakozása szerint a foglalkoztatottak száma nyár végére megközelítheti a 4.5 milliót, míg a 4 százalékra csökkenhet a munkanélküliségi ráta.

Kedvező, hogy a munkanélküliségi ráta csökkenése az aktivitási ráta enyhe további emelkedése mellett következett be ami azt sugallja, hogy a munkaerőpiacra visszatérők viszonylag rövid időn belül találnak állást maguknak - véli Nyeste Orsolya, az Erste Bank Zrt. szenior makrogazdasági elemzője. Az adatok összességben megerősítik azt a vélekedést, hogy a hazai munkaerőpiac kifejezetten feszes. A következő hónapokban tovább csökkenhet a munkanélküliségi ráta, melyet a szezonális hatások is erősítenek, hiszen a nyári-őszi hónapokban idénymunka-lehetőségek száma is felfut. Éves átlagban továbbra is 4,2 százalékos rátát vár.

A munkaerő-piaci részvétel növekedésében szerepet játszhatott az idei, szinte minden szektort érintő béremelkedés - fogalmazott Virovácz Péter, az ING Bank szenior makroelemzője. A közeljövőben az elmúlt években megszokottnál lassabb ütemű lehet a munkanélküliségi ráta csökkenése. A fennmaradó munkanélküliség ugyanis többnyire strukturális természetű, azaz a munka nélkül maradók feltehetőleg csak nagy erőfeszítéssel lennének foglalkoztathatók. A munkanélküliségi ráta év végére 4 százalék közelébe süllyedhet, miközben a bérek emelkedése két számjegyű lehet, amelyet felerősíthet a közmunkások számának eséséből származó összetétel-hatás.