Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cég a kialakult EU-szabályozási gyakorlatnak megfelelően várhatóan péntek éjjel, az európai és a New York-i piaci zárások után jelenti be döntését Londonban. A hitelminősítő idén másodszor vizsgálja a magyar államadós-besorolást. Az első időpont február 16-án volt; a cég akkor megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek "BBB mínusz/A-3" szintű, befektetési ajánlású besorolását, és a magyar szuverén osztályzatra változatlan pozitív kilátást hagyott érvényben - írja az MTI.

A magyar minősítés februári megerősítéséhez fűzött elemzésében az S&P Global Ratings kiemelte: a besorolásra tavaly augusztus óta érvényes pozitív kilátás elsősorban annak lehetőségét tükrözi, hogy a magyar gazdaság erősödő mérőszámai segíthetik a bankrendszerben folyamatosan zajló javulást, és ezzel megerősíthetik a monetáris politika transzmissziós csatornáját.

A cég annak idején közölte azt is, hogy 12-18 havi távlatban felminősítheti a magyar adósosztályzatot, ha a pénzügyi szektorban végbement legutóbbi javulások erősítik a hatóságok képességét a hazai monetáris kondíciók befolyásolására. (Már érezni a hatalmas változás előszelét.)

Az S&P februári elemzése szerint ennek jelei közé tartozna például a banki hitelkihelyezések még erőteljesebb fellendülése, amelyhez folytatódó gazdasági növekedés, többletes folyómérleg-egyenleg és kordában tartott államháztartási hiány társul.

A kialakult általános gyakorlat is az, hogy a hitelminősítők az egyes besorolásokra érvényes pozitív vagy negatív kilátásokat átlagosan 12-18 hónapos időtávlatban konvertálják osztályzatmódosításra, de ez korántsem írott szabály, sőt a kilátás előzetes módosítása sem előfeltétele az adósosztályzat változtatásának.

A Standard & Poor's a magyar szuverén osztályzat legutóbbi két felminősítését - köztük Magyarország visszaemelését a befektetési ajánlású kategóriába - úgy hajtotta végre, hogy előtte nem javította pozitívra a besorolás kilátását.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő mindegyike 2016 óta tartja nyilván a befektetésre ajánlott sávban - a Fitch Ratings és a Standard & Poor's "BBB mínusz", a Moody's Investors Service ugyanennek megfelelő "Baa3" osztályzattal - Magyarország hosszú futamú államadósság-kötelezettségeit.

Tavaly a Standard & Poor's mellett a Fitch Ratings is további felminősítés távlati lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar szuverén adósosztályzat kilátását. A Moody's magyar államadós-besorolásának kilátása továbbra is stabil.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat időpontot tűzött ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára, de az eddigi időpontokban egyikük sem jelentett be módosításokat.
Az S&P Global Ratings pénteki felülvizsgálata után legközelebb - két hét múlva, augusztus 31-én - a Fitch Ratings vizsgálati naptárában szerepel a magyar államadósság-osztályzat.

A kép forrása: Pixabay.