A magyar kormány február közepén kihasználta a viszonylag jó piaci hangulatot, és összesen 3,25 milliárd dollár értékben adott el öt- és tízéves dollárkötvényeket. Ezzel az idei évre szükséges 4-4,5 milliárd eurós finanszírozási szükséglet nagy részét fedezte, hiszen a tavaly novemberben piacra dobott Prémium Euró Magyar Államkötvényekből (PEMÁK) is gazdára talált már 1,4 milliárd eurónyi - emlékeztetnek az Erste szakértői.

Összességében az osztrák bank elemzői szerint a magyar kormány jó pénzügyi helyzetben van, hiszen mintegy 6 milliárd eurója és 842,7 milliárd forintja van tartalékban. Ez annak ellenére is elegendő, hogy lesznek még további devizakiadások, például az E.On gázüzletágának 800 millió euróra becsült megvásárlása. Emellett az elemzés idézi az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) sajtóbeszélgetésén elhangzottakat, miszerint kedvező piaci hangulatban még 1,5 milliárd eurónyi kötvénykibocsátás jöhet az év hátralevő részében.

Az Európai Bizottság februárban megjelent gazdasági előrejelzéséről az Erste szakemberei úgy vélekednek, hogy a brüsszeli testület véleménye negatívabb, mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése, hiszen idén és 2014-ben is 3,4 százalékos deficittel számolnak.

A bank elemzői szerint ha a magyar kormány valóban ki akar kerülni a túlzottdeficit-eljárás alól, akkor a GDP fél-egy százalékának megfelelő további kiigazításra lesz szükség, vagyis tavasszal 150-300 milliárd forintos csomag jöhet. (Amint arról beszámoltunk, a GKI kétszázmilliárdos pakkra számít.) Egy hónappal ezelőtt még 150 milliárdos csomagot vártak a szakértők, a brüsszeli jelentés azonban újabb rossz hír volt Magyarország számára. Az elemzés emlékeztet rá, hogy a kormány korábban több olyan intézkedést hozott, mely a tőzsdei cégeket negatívan érintette (bankadó, tranzakciós adó, telekomadó, közműadó), így most sem zárható ki, hogy hasonló intézkedésekhez folyamodnak, ami ismét negatív hatással lenne a magyar részvénypiacra.

Matolcsy György múlt pénteki jegybankelnöki kinevezésével kapcsolatban az Erste elemzői kifejtik: nem számítanak hirtelen váltásra a monetáris politikában. Ugyanakkor a piac nem zárja ki például a kéthetes jegybanki betétek kamatának csökkentését, hogy ezzel a diszkontkincstárjegyek vásárlására és alacsonyabb tartalékolásra ösztönözzék a bankokat. Emellett a legvalószínűbb új intézkedés az lehet, hogy a jegybank alacsony kamat mellett nyújt majd hitelt a pénzintézeteknek, hogy finanszírozzák a vállalatokat. Összességében a piac legalább részben felkészült egy kiszámíthatatlanabb monetáris politikára - olvasható az elemzésben.