Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárcavezető fontos szempontnak tartja "a NATO-val való duplikációk" elkerülését, a nemzeti szuverenitás tiszteletben tartását, valamint a stabilizációs és a terrorizmus elleni műveletek közös finanszírozását.

A miniszteri értekezlet első munkaülésén a külügy- és védelmi miniszterek együttesen tekintették át a közös biztonság- és védelempolitika területén a közelmúltban történt fejleményeket. Az Állandó Strukturált Együttműködés (PESCO) mellett megvitatták az Európai Védelmi Alap, az EU védelmi képességfejlesztési tevékenység és az állandó katonai műveleti tervezési-vezetési képesség kérdéseit - írták a közleményben.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a találkozó után elmondta: Magyarország a rugalmas hozzáállást, az átláthatóságot és a harmadik országok bevonásának lehetőségét tartja különösen fontosnak.

A találkozó második munkaülésén az EU külügy- és védelmi minisztereihez a NATO főtitkára is csatlakozott. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: Magyarország kiemelten fontosnak tartja az erőfeszítések összehangolását az illegális migráció megállítása, a nyugat-balkáni kapacitásépítés, a terrorizmus elleni küzdelem, valamint a katonai mobilitás területén.

A találkozón a külügy- és védelmi miniszterek egyetértettek abban, hogy az EU közös biztonság- és védelempolitikai együttműködését még szorosabbá kell tenni, különösen az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelem terén - olvasható a HM közleményében.