Nem a leminősítési kockázat, hanem a devizaalapú hitelek leépítésével kapcsolatos pénzügyi folyamatok árfolyamhatásai miatt alulteljesítő a forint a felzárkózó térségen belül - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays Capital közgazdászai elemzésükben közölték: úgy gondolják, hogy a befektetési ajánlású magyar adósosztályzat elvesztésének kockázatáról elhangzott legutóbbi kormányzati nyilatkozatok mögött "a hitelminősítőkkel folytatott tárgyalások" állhatnak.

A legutóbbi hivatalos nyilatkozatokból ugyanakkor arra is lehet következtetni, hogy a magyar kormány elkötelezetten törekszik a magánszektorbeli devizakötelezettségek további csökkentésére, és ennek érdekében akár további intézkedéseket is hozhat, amelyek költségeinek egy része szintén a bankokra hárulhat. Ehhez devizakiáramlás kapcsolódhat, ahogy a bankok visszafizetik saját devizakötelezettségeiket, amelyek a svájci frankban denominált jelzáloghitelek finanszírozása során keletkeztek, és ez egyértelműen negatív árfolyamhatással jár rövid távon.

A Barclays Capital londoni elemzői szerint a forint alulteljesítése ezért inkább ehhez a valószínűsíthető folyamathoz kötődik, semmint a hitelminősítői osztályzatrontással kapcsolatos közvetlen félelmekhez.