Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azt, hogy mennyire lett vonzóbb Magyarország, mint turisztikai célpont nehéz pontosan megmondani számos szubjektív tényező miatt, de a számok alapján kiderül, hogy eléggé. Ugyanis jó eredménnyel zárta a múlt évet a turizmus.

Mennyit költöttek, aki jöttek?

A külföldiek 55 millió alkalommal jöttek Magyarországra, ami 4 százalékos emelkedésnek felel meg. Ők összesen 1832 milliárd forintot költöttek el, ami 6,2 százalékos emelkedést jelent - derül ki a friss KSH-adatokból.

Az 1832 milliárd - azaz 1,832 billió - forintos számlában benne vannak a külföldi turisták költései, valamint az is, akik nem turistaként, hanem mondjuk munkaügyben voltak Magyarországon. A külföldi turisták egyébként 1386 milliárd forintot költöttek.

Az országok szerinti bontásból kiderül, hogy a Németországból érkezők költötték a legtöbbet, 190 milliárd forintot, alig maradnak el tőlük az Ausztriából Magyarországra látogatók 188 milliárd forintos összege. A harmadik és negyedik helyen a Romániából és az Egyesült Államokból érkezők állnak 157, illetve 135 milliárd forintos kiadással.

Itt maradt több mint 1000 milliárd

A magyarok utazási kedve is fokozódott: 20,3 millió alkalommal mentek külföldre, 7,4 százalékkal többször, mint 2016-ban. Ez egynapos kiutazások száma - elsősorban a külföldi munkához kötődő utazások utazások miatt - 8,1 százalékkal 12,76 millióra nőtt, a többnaposoké 6,3 százalékkal 7,56 millióra emelkedett. A magyarok külföldön összesen 816 milliárd forintot költöttek, összesen, ami 10 százalékos emelkedésnek felel meg. A turisztikai kiadások összege 620 milliárdra rúgott.

A külföldiek és a magyarok költésének mérlege masszív pluszt mutat. Előbbiek 1832 milliárd forintos költésével áll szembe a magyarok 816 milliárd forintos kiadásával. Azaz 1016 milliárd forint - 3,3 milliárd eurós - maradt pluszban. Ez szintén emelkedést jelent az előző évi szinthez képest.

Húzóágazat lett

Tavaly októberben maga a magyar miniszterelnök nevezte nemzetgazdaságilag fontos ágazatnak a turizmust, amelyet százmilliárd forintokkal támogatnak meg uniós forrásokból és a költségvetésből. Tavaly már 21 milliárdot költöttek rá, idén pedig 73 milliárdot szánnak a büdzséből a szektorra.

A 2030-as turizmus stratégiában az a cél szerepel, hogy az ágazat a GDP 13 százalékáról 16 százalékra nőjön. Cél az is, hogy 100 ezer új munkahely jöjjön létre benne.

Február legvégén már megjelent egy közlöny, amelyből kiderül, hogy hol mennyit tervez költeni az állam - ezt a Napi.hu részletesen bemutatta.