Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a foglalkoztatottság és munkanélküliség január-márciusi alakulását. Az előző, 2018. december-2019. február közötti három hónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 497 ezer volt, 56 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 20-64 éves korcsoportban, a foglalkoztatási ráta 1,1 százalékponttal, 75,0 százalékra emelkedett, ezzel elérte az Európai Unió 2020-ra kitűzött célértékét, ami egyben Magyarország nemzeti célértéke is. A vizsgált időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 168 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt, 0,1 százalékponttal alacsonyabb az előző három havi átlagnál.

Kedden az ipari termelői árak márciusi, és a keresetek január-februári statisztikáját publikálja a KSH. Az ipari termelői árak februárban 2,7 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit.

Érkeznek a bérstatisztikák is. Januárban folytatódott a kétszámjegyű béremelkedés: a keresetek 10,6 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest, a bruttó átlagkereset 343 500, a nettó 228 400 forint volt. A 2,7 százalékos inflációval számolva a reálkeresetek 7,7 százalékkal voltak magasabbak a tavaly januárinál.

Csütörtökön a külkereskedelmi forgalom februári alakulásának második becslése jelenik meg. Az első becslés szerint februárban az export euróban számított értéke 6,9, az importé 7,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A külkereskedelmi termékforgalom többlete 49 millió euróval meghaladta a tavaly februárit, 891 millió euróra nőtt. Az aktívum tavaly júniusban volt utoljára magasabb az idén februárinál, a tavaly februári pedig a múlt évben a második legmagasabb volt a júniusi mögött. Az év első két hónapjában 6,7 százalékkal nőtt az euróban számolt export és 8,4 százalékkal az import. A kéthavi exporttöbblet 1,283 milliárd euró volt, 166 millió euróval kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában.