Elismételte a magyar kormány korábbi érveit a bevándorlási válsággal kapcsolatban hét eleji brüsszeli sajtótájékoztatóján Kovács Zoltán kormányszóvivő - adta hírül az euractiv.com. A portál harcedzett kommunikátorként jellemzi a magyar tisztviselőt, aki láthatóan élvezi rendszeres beszélgetéseit az EU brüsszeli sajtómunkásokkal.

Kovács hangsúlyozta, hogy a budapesti vezetés álláspontja szerint Magyarország tette az első hatékony intézkedést az illegális bevándorlás ellen, részben a déli határkerítés építésével, részben azzal, hogy megállapodott déli szomszédaival a menekültek visszavételéről.

Az említett intézkedéseknek köszönhetően a nulla közelébe sikerült leszorítani az országba érkező bevándorlók számát. Továbbra is az az álláspontunk, hogy tömeges bevándorlási válsággal van dolga Európának, nem pusztán egy átmeneti menekültválsággal - derült ki a magyar kommunikátor szavaiból.

Állati jó konzultáció

Kovács tájékoztatta hallgatóságát a legutóbbi nemzeti konzultációról is, amelynek célja a kormány álláspontja szerint az úgynevezett Soros-tervvel kapcsolatos közgondolkodás kifürkészése volt.

A kormányszóvivő elmondása a szerint a tervvel az a legnagyobb gond, hogy a javaslatai számos európai intézkedésben, politikai szándékban tetten érhetők. A legutóbbi ezek közül a menekültek kezelését szabályozó dublini egyezmény módosításával kapcsolatos javaslat. Összességében a budapesti vezetés úgy látja, hogy az intézményes bevándorlás gondolata visszaköszön az Európai Bizottság politikájában is.

Siker

Kovács nem mulasztotta el tájékoztatni hallgatóságát arról, hogy a kormányhivatalok összegzései szerint eddig 2,3 millió konzultációs kérdőív érkezett vissza, amelyek 99 százalékát postán adták fel, bár az interneten is konzultálhattak az állampolgárok.

Elmondása szerint a nemzeti konzultáció rendkívül sikeres formája annak, hogy megtudjuk, mi van az emberek fejében, mit gondolnak az illegális bevándorlásról. A kérdőívek feldolgozása alapján még karácsony előtt tájékoztathatják a közvéleményt a nép ítéletéről. Az övét és a kormányét máris elárulta: a migráció nem járul hozzá Európa jövőjéhez, hanem olyan veszélyeket hordoz, amelyekről senki sem beszél szívesen.

Kovácsot Szíjjártó Péter külügyminiszter követheti Brüsszelben, aki csütörtökön az európai parlament állampolgári, bel- és igazságügyi (LIBE) bizottságának meghallgatásán vesz részt. A testület azt vizsgálja, hogy a magyar kormány intézkedései megsérthetik-e az uniós alapértékeket. Ha a válasz igen, akkor az Európai Parlament arra kérheti a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsot, hogy lépjen fel Budapest ellen.

A nyitókép forrása: Unsplash.com