November közepén bocsátotta ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az első Prémium Euró Magyar Államkötvényt (P€MÁK), mely az eurózóna inflációja felett 2,5 százalékos hozamot biztosít, vagyis jelenleg 4-5 százalékos hozamot produkál euróban.

A kötvényt nem külföldi befektetőknek, hanem elsősorban a lakossági devizabetétek kiváltására szánta az adósságkezelő, eredetileg azzal számoltak, hogy 200-300 millió eurónyi papírt sikerül majd eladni. A kötvény népszerűségét látva azonban az ÁKK többször felemelte a keretösszeget, legutóbb múlt pénteken jelentették be, hogy 600 millió euróról egymilliárdra növelik az összeget.

A pénteki emelés után meglepő volt a szervezet hétfői közleménye, mely szerint kedden lezárják a jegyzést, csak kedd délig fogadnak el ajánlatokat. Vagyis a jelek szerint gyorsan fogy a népszerű termék. Az ÁKK most azt ígéri, hogy szerdától új 2016/X sorozatú P€MÁK forgalomba hozatalát kezdi meg.

Szakemberek már az új termék októberi bemutatásakor felvetették a kérdést, hogy ezzel a konstrukcióval esetleg a szükséges devizakötvény-kibocsátást akarja elkerülni a kormány. Hiába szánják ugyanis a magyar lakosságnak a kötvényt, azt nem szabhatják meg, ki vehet belőle.