Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár volt már példa arra, hogy az ukrán határ mentén egyesek pilóta nélküli repülővel juttatták át az illegális dohányárut a határon, a csempészek egyelőre nem használják a modern technológiát. Inkább a régebbi, bevált módszereket alkalmazzák, nem úgy az adóhivatal, amely már rendszeresen vet be drónokat az illegális dohánykereskedelem megakadályozásáért. A hatóság tavaly 37 millió szál cigarettát foglalt le.

A lap szerint tavaly jóval több mint kétmilliárd forintnyi illegális dohányárut foglaltak le. A legnagyobb tételt a cigaretta adta, amelynek értéke 1,9 milliárd forint lehetett. Ehhez társult nagyjából 17 tonna különféle fogyasztási dohány, a maga több mint 200 millió forintos feketepiaci értékével. A tavalyi adatok állítólag nem kiugrók: az újság szerint a korábbi években ennél több csempészárut is lefoglaltak már.

"Az illegális dohánypiac szereplői mostanában is a, begyakorolt módszerekben bíznak a leginkább" - nyilatkozta az ügyben Molnár Tamás a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára. Arról is beszélt, hogy a déli határszakaszon főként az autókat használják csempészetre, az északkeleti határszakaszon pedig inkább a Tiszán úsztatással próbálkoznak. De volt már az északkeleti határszakaszon egy drónos kísérletező. Ő úgy bukott le, hogy egy helybéli hangos zúgásra lett figyelmes, majd kisebb puffanást hallott, hamarosan pedig egy drón húzott el felette. A helyszínre érkező rendőrök 220 doboz cigarettát találtak a közelben.

Hasonló megoldással újabban nem találkozott az adóhivatal, amely azonban már alkalmaz pilóta nélküli repülő eszközt: 2015-ben uniós forrásból, húszmillió forintért vásárolt drónt. A repülő eszközön található felvevőkészülék már sikeres rajtaütéshez is hozzásegítette az adóhatóság munkatársait.

A kép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán.