A Napi-konszenzus várakozásának megfelelően, hétfői kamatdöntő ülésén a jegybank monetáris tanácsa nem változtatott a 6 százalékos irányadó rátán. A részleteket, a döntés hátterét a délután három órakor kezdődő tájékoztatón ismerteti Simor András jegybankelnök.

A jegybank a márciusban publikált inflációs jelentésében jelezte: a jelenlegi kamatkondíciók mellett 2012 végére elérhető a három százalékos inflációs célszint - ez a legfőbb érv a tartás mellett. Ugyan a márciusi inflációs adat a 4,2 százalékos várakozás helyett 4,5 százalék lett és áprilisban tovább gyorsult, 4,7 százalékra, miközben a maginfláció is 2,7 százalék lett, ám ez feltehetően mégsem adott okot a szigorításra. Két hónap inflációs adatára még nem "ugrik" az MNB, ehhez arra lenne szükség, hogy az infláció pályája tartósan megemelkedjen, ráadásul az euró is tartósan 270 forint alá került.

Ám az korántsem zárható ki, hogy némileg megváltozik a jegybanki kommunikáció a jövőbeni kilátásokat illetően. A közlemények végén az MNB általában hangsúlyozza, hogy az inflációs kilátások rosszabbodása esetén kamatemelésre kerülhet sor, illetve a körülmények javulása esetén vágásra is mutatkozhat esély. A márciusi inflációs jelentés nagyjából egyenlő esélyt adott ennek a két alternatív szcenáriónak - de a vártnál rosszabb inflációs adatok miatt elképzelhető, hogy az utóbbira vonatkozó mondat kikerül a közleményből.