Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miután pénteken Áder János aláírta, meg is jelent a Magyar Közlönyben a Pallasz Athéné Egyetem átnevezéséről szóló, a felsőoktatási törvényt módosító jogszabály, amely alapján a kecskeméti felsőoktatási intézményt augusztus 1-től Neumann János Egyetemnek hívják majd - szúrta ki az Eduline.

Az intézmény tavaly jött létre a Kecskeméti és a Szolnoki Főiskola egyesüléséből. Azt pedig már május végén Kecskemét fideszes országggyűlési képviselője, Salacz László a Facebook-oldalán megírta, hogy nevet változtat a Pallasz Athéné Egyetem, de az okokat nem részletezte. A portál már érdeklődött az átkeresztelésről, de az intézmény szenátusa nem indokolta a döntést.

Már a Pallasz névhez is nehezen jutottak el 2015 őszén, eredetileg úgy határoztak, hogy Kecskeméti Alkalmazott Tudományok Egyetemeként működjön tovább az intézmény, aztán mégis Pallasz Athéné Egyetem néven került a jogszabályba. Az akkori magyarázat szerint a jog, az igazságosság és a bölcsesség istennőjének a neve azért jó választás, mert hozzájárul az egyetem szellemiségének kifejezéséhez.

Arra nem tértek ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné-alapítványai miatt neveznék így, miközben a Pallas Athéné Domus Mentis a kecskeméti közgazdászképzést támogatja milliárdokkal, valamint az új campusát is a jegybanki alapítványok finanszírozzák. A beruházást a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez közeli ZÁÉV kivitelezi 11,9 milliárd forintért.