Nem kívánta Orbán Viktor miniszterelnök kommentálni azokat az információkat, amelyek múlt péntek óta a jegybank alapítványainak pénzszórásai­ról napvilágot láttak. A miniszterelnökhöz közel álló politikusok véleménye szerint viszont a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája helyes és sikeres. A Népszabadságnak többen is úgy értékeltek: a jegybank alapítványai semmilyen törvénytelenséget nem követtek el, költéseik 90 százaléka egyébként jó és nemes célokra ment el. Hasonlóan ítéli meg a helyzetet Orbán is, aki korábban a jegybanktörvény módosítása és alkotmánybírósági kudarca miatt haragudott Matolcsyra - olvasható a mai Népszabadságban.

A Világgazdaság megkérdezte az MNB-től, hogy Matolcsy megfontolja-e lemondását. Erre vonatkozóan azt a választ kapták, hogy "az alapítvány megalapítását és bírósági bejegyzését követően önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet, amely független az alapítójától, és amelynek ügyvezetését a kuratórium látja el." Kiemelték: "Az MNB alapítói jogai nem terjednek ki az alapítványok cél szerinti tevékenységéhez kapcsolódó konkrét pályázati és támogatási döntések meghozatalára vagy befolyásolására." Habár az MNB igyekezett megkerülni a kérdést, a válasz alapján úgy tűnik, Matolcsy nem tervezi lemondását.

A lap mai számában ugyanakkor azt írja, hogy Matolcsy az MNB által alapított Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány egyik, az MNB-vel függő vagy érdekeltségi viszonyban nem álló tagjával közösen dönthet arról, hogy az alapítvány mibe - ingatlanba, műtárgyba vagy állampapírba - fektesse az MNB-től eddig kapott 60 milliárd forintos vagyonát. E döntést eredetileg a kuratórium hozhatja, ám e jogát átadhatja Matolcsynak és tagtársának.