Magyarország baráti köre szép sikert aratott, hiszen nemrég megszüntették a kohéziós alapok felfüggesztését. Ez egy kis dolognak tűnik, de nagy hordereje van a döntésnek, hiszen a döntés során olyan országok álltak hazánk mellé az Európai Bizottság ajánlásaival szemben, mint Csehország, Lengyelország, Bulgária, Németország, vagy éppen Nagy-Brittania - hangsúlyozta a tárcavezető, aki a döntést az unió jövője szempontjából is fontosnak nevezte.

Magyarország célja, hogy a következő 10-15 évben megduplázza a GDP-jét - jelentette ki Matolcsy. Szerinte ebben a helyzetben az nyer, aki nem fél elhalasztani a lehetőségeit és új irányokban keresni a kiutat. Így például szembe kell menni azzal a példával, amely adósságból akar növekedni, ennek egyik legfontosabb feladata, hogy az államadósságot le kell építeni. "Az nyer a következő időszakban, aki gyorsan átáll a hitel által felpumpált szektorból, a megtakarításos, beruházásokra épülő gazdaságra.

Kelet felé nyitunk, de nyugatra is kacsintunk

Az EU-n kívül és belül is egyensúlyra kell törekedni - mondta a tárcavezető, aki szerint nem lehet csak az EU-hoz kötődni, inkább egyfajta kapocsként kell működni a Kelet és a Nyugat között. Ehhez azonban új gazdaságpolitika kell, amit az államháztartás rendbetételével sikerült elérni. "Így már tudunk növekedni, hiszen túl vagyunk az pénzügyi konszolidáción, illetve a családok helyzetét is rendbe tettük. Az üzleti szektor konszolidációja azonban még hátra van Matolcsy szerint, hiszen bár a közmunka szép eredmény, az igazi cél, hogy a versenyszektor maga teremtse a munkahelyeket. Emögött pedig az export lehet a kitörési pont.

Honnan tudunk új exportpiacokat nyitni? - tette fel a kérdést Matolcsy majd rögtön meg iss válaszolta: a keleti nyitással. A lehetőségek adottak szerinte, hiszen többek közt Közép-Ázsia, Kína, India, Dél-Korea, Indonézia és a Közel-Kelet is fontos terület lehet a jövőben, ahogy akár Afrika is. Az EU-n kívüli nyitással fogunk új lehetőségeket teremteni, innen fogunk többletpiacokat szerezni, amivel elérhető a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés - fogalmazott.

Stratégiai megállapodás a multikkal

Ennek eléréséhez azonban az kell, hogy nagyon alacsony jövedelmet és munkát terhelő adószintet hozzunk létre, amit meg is tudunk tenni, hiszen a politika visszavette a döntési lehetőségeket - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy azonban hangsúlyozta, hogy nem csak kelet felé nyitunk, azaz Németország továbbra is nagyon fontos partner marad, ahogy Ausztria, vagy Észak-Olaszország is. De nem szabad megfeledkezni Skandináviáról, amely éppen most alakítja át a külgazdaságát - emelte ki Matolcsy. Az ötödik irány pedig a Kárpát-medence, a "mi igazi családunk."

Ezen kívül a kormányzat azon dolgozik, hogy 15-20 globális cégcsoporttal (pl Coca-Cola, Suzuki, Audi, Bosch) stratégiai megállapodást kössön, amiben belefoglalnák azt is, hogy milyen fejlesztéseket végez az ország a jövőben, mit vár a cégcsoportoktól, illetve, hogy ők mit várnak tőlünk. Matolcsy szerint ez nagyon fontos lépés, így a megállapodást fel fogják ajánlani a lehetőséges új befektetőknek is. Amint arról beszámoltunk, a HITA-nál jelenleg hetven befektetési projekt áll előkészítés alatt, amelyek összesen hárommilliárd euró értékű befektetést jelenthetnek, főleg a járműiparban, a szolgáltató központok, a gépipar, az élelmiszeripar, az elektronika, illetve az információs és kommunikációs technológia területén.

Ezen kívül hangsúlyozta, hogy az új kutatás-fejlesztési, innovációs programokat az egyetemek köré kívánják telepíteni, hogy világszerte elismert magyar termékek születhessenek.