Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország nagyobbnak látszik a befektetők radarképén, mint amekkora, az MNB új elnöke öntörvényű figura - írta egy évvel ezelőtt megjelent cikkében a Financial Times (FT) emlékeztet Pesuth Tamás, a konzervatívnak tartott Nézőpont Intézet gazdaságkutató részlegének vezetője. A szakértő az FT internetes site-jának Guest Postján igyekszik bizonyítani az utóbbi állítás ellenkezőjét.

Az FT cikke alapvetően a forint gyenge árfolyama alapján láttatta elszabadult hajóágyúnak Matolcsyt, ám bankelnököt Magyarországon az alapkamat óvatos csökkentése és a hazai gazdaság élénkítése érdekében tett erőfeszítései alapján ítélik meg. Utóbbi különösen a tudásalapú szektorokban tevékenykedő kis- és középvállalkozásokat segíti.

Matolcsy emellett más központi bankok 2008 utáni tevékenységével összhangban megreformálta a kereskedelmi banki kultúrát, nyitott a vállalati szektor felé és javította a piaci szereplők információellátását. Összhangban az új jegybanki irányzattal az MNB ma már erősebben figyelembe veszi a reálgazdaság érdekeit.

Setét múlt

Az elmúlt évtizedben nem volt összhangban Magyarországon a monetáris és fiskális politika. Veszteségek keletkeztek a forint túlzott felértékelődése, a belső és külső adósság emelkedése és az alacsony gazdasági növekedés miatt. Az MNB monetáris tanácsa a növekedés serkentése érdekében csökkentette alapkamatát a 2012 nyár végi hét százalékról a jelenlegi 2,7 százalékra.

A bank - kihasználva az alacsony inflációt - ezzel mérsékelte a kkv-k hitelköltségeit. Ezt fejelte meg a növekedési hitelprogrammal, amelynek keretében több száz milliárd forint olcsó kölcsönt pumpált a gazdaságba.

Nem a MNB tehet róla

A nemzetközi pénzügyi környezet az elmúlt időszakban lényegesen megváltozott, így felmerült a lehetősége annak, hogy az MNB nem folytatja a kamatcsökkentést. Az alacsony kamat azonban éppen azért jó, mert a jegybanknak van mozgástere a szigorításra, ha ez elkerülhetetlen a rossz gazdasági klíma miatt. Ugyanakkor a szakértő nem számít arra, hogy a négy visegrádi országot magában foglaló régióban rövid távon növekednének a hitelfelvétel költségei.

A bizalom nélkülözhetetlen a hitelesség megteremtéshez. Az ehhez szükséges új szabályok bevezetése nem könnyű feladat az elmúlt évtizedben kialakult egyoldalúság után. Ugyanakkor a magyar jegybank új elnökével az élen elindult ezen az úton - írja a Nézőpont intézet elemzője.