Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Matolcsy György nagyon nem szereti a devizahitelt, mint állampolgár - ezt külön hangsúlyozza a jelölt a meghallgatásán. Monetáris filozófiájának egyik központi elemévé szeretné emelni, hogy a devizahitelezés káros jelensége soha többet ne tudjon megismétlődni. Matolcsy ezt személyes ügyének tekinti - árulta el a meghallgatásán.

Világossá tette azt is, hogy az infláció ellensége, mivel az szintén egy ál-közgazdasági eszköz, ami lehetetlenné teszi a monetáris politika összehangolását a gazdaságpolitikával. Az infláció szintje olyan magas volt Magyarországon, hogy szűkítette a gazdaságpolitika mozgásterét. Harmadik elemként Matolcsy a konzervatív, "felelős" jegybanki politikát preferálja a szerinte felelőtlen liberálissal szemben, mivel utóbbi engedte meg például a devizahitelállomány felépítését. A jelölt ugyanakkor azt is kiemelte előadásában, hogy a jegybanknak mint független intézménynek kell segítenie a kormányt például foglalkoztatás céljainak megvalósulását. Ennek keretében a kormány képviselőinek részt kell venniük - startégiai szövetség jegyében - a jegybanki üléseken, szerinte ez korábban is fontos lett volna.

Együttműködő jegybank

Matolcsy györgy szavaiból kiderült, nem híve az elzárkózó jegybanknak, hanem az együttműködő jegybanki politikát támogatja. A partneri viszonyt fogja célozni a kormánnyal, ezért szerinte az MNB jobban fog teljesíteni mint az elmúlt 6 évben. Így Magyarország, a magyar kormány is jobban fog teljesíteni - ebben bízik a jelölt, aki szerint a Magyar Nemzeti Bank következő 6 évének működését meg fogja határozni az elmúlt 33 hónap gazdaságpolitikája. Magyarország sikeresen konszolidálta gazdasági helyzetét, finanszírozását - fogalmazott.

A jegybank működési kereteit meghatározzák ezek az eredmények. A kormány az áht hiányát tartósan és fenntartható módon a GDP 3 százalék alá szorította. 2011-ben szufficittel sikerült zárni a büdzsét, és 2012-ben, 2013-ban is sikerül a 3 százalék alatti hiányt. Mindez együtt jár az államadósság csökkenő pályára állításával - tette hozzá az elnökjelölt.

Már nem az állam pénzügyi konszolidációjával kell foglalkozni a jegybanknak, hanem három céljára koncentrálhat: árstabilitás, pénzügyi stabilitás, és a növekedés támogatására. Szintén segíti a jegybank működését - Matolcsy szerint - hogy sikerült a kormánynak a foglalkoztatás bővülését is beindítania. A magyar államadósság finanszírozását az utóbbi hetekben sikerült a piacról megoldani, és hetente sikeresen újítja meg adósságát a pénzpiacokon. Ez jelentős biztonságot, kiszámíthatósságot eredményez - hangsúlyozza a jelölt. Sőt, nem csak az állam, hanem a teljes ország adóssága is csökkent ebben az időszakban, Matolcsy szerint ezek a gazdaságpolitikai keretfeltételek határozzák meg a következő évekre az MNB mozgásterét. A jegybanktörvény világosan szól arról, mit tehet és mit nem tehet az MNB. A hármas célt kell követni, ezen belül a gazdaságpolitika támogatása is szerepel - mondta.

A növekedés fellendítése döntő szempont

A növekedés fellendítése most döntő szempont, de ennek feltétele volt az állam pénzügyeinek konszolidációja, ami most megtörtént - hangsúlyozta még Matolcsy, hozzátéve: az MNB a magyar nemzetállam része. Az elmúlt 33 hónapban csőd közeli volt a helyzet, de a kormánynak sikerült konszolidálni az államadósságot. Most már van lehetősége a jegybanknak, hogy ismét az árstabilitásra törekedjen, de ennek feltétele e konszolidáció sikere volt - válaszolta képviselői kérdésre a miniszter-jegybankelnök-jelölt. Eredmények között említette a jelölt, hogy sikerült az adósságszerkezeten belül a devizaarányt csökkenteni. Illetve, hogy a háztartások növelték ez időszakban az állampapír állományukat. Magyarország tehát sikeresen konszolidálta az állam pénzügyeit. Minél nagyobb devizaadósság lejárata forintban legyen megújítva - ezt célnak nevezte Matolcsy, hozzátéve a jegybanktörvényben megfogalmazott kritériumokhoz fogja magát tartani, vagyis nincs veszélyben az intézmény függetlensége.

Matolcsy kinevezését a Bizottságban 18-an támogatták, heten ellenezték, egy valaki tartózkodott, és az alelnök jelöltet is ebben az arányban támogatták.

A jegybanktörvény értelmében a miniszterelnök nevezésével a bizottság meghallgatja Matolcsy György MNB elnökjelöltet, illetve Balogh Ádám alelnök-jelöltet is, így együtt kerül sor az elnök- és alelnökjelölt meghallgatására. Balogh Ádám, alelnök jelölt a meghallgatáson saját szerepfelfogásáról beszélt, ennek lényege, hogy a Monetáris Tanács elé megfelelő színvonalú szakmai anyagok kerüljenek.