Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány biztosítja a szemétszállítást és fenntartja a rezsicsökkentést - mondta még keddi sajtótájékoztatóján Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Szerinte felháborító, hogy a Zöld Híd Nonprofit Kft. nem látja el szerződésben vállalt feladatát, nem szállítja el a szemetet több mint 100 településről és a megbízást sem adja át. Az államtitkár szerint Gémesi György gödöllői polgármester - aki a belügyminisztertől kért segítséget a szemétprobléma megoldásában - politikai játszmába kezdett, de a kormány nem enged a zsarolásnak.

Frissítés: A Zöld Híd szerdán a Facebook-oldalán jelentette be, hogy szükségellátás keretében minden érintett településről elviszi a hulladékot - írta a hvg.hu. (A cég a településeket tömörítő Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás tulajdonában van.) A posztból kiderül, hogy a hulladékszállítás az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság finanszírozásával indulhat újra.

A katasztrófavédelem átvette a Zöld Hídtól a szemétszállítás koordinálását 116 Pest és Nógrád megyei településen - mondta Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára szerdán az M1-en. A díjak nem emelkednek, továbbra is az eddigi árakon végzik a szolgáltatást.

A Magyar Közlönyben kedden este megjelent kormányhatározat szerint a kormány 26,4 milliárd forint azonnali átcsoportosítását rendelte le "a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatok ellátásához 2018-ban feltétlenül szükséges kiadások fedezetére".

A pénzt az alábbi területekről vonják el:

  • A Központi Maradványelszámolási Alapból kivesznek 10 243 000 000 forintot;
  • a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ingatlan-beruházásaira és ingatlanvásárlásaira félretett keretéből levonnak 4 404 600 000 forintot;
  • az ingatlanok őrzésére szánt keretből 100 000 000 forintot;
  • a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz tartozó társaságok támogatására szánt pénzből 3 671 000 000 forintot;
  • a tulajdonosi kölcsön elszámolására félretett összegből 524 400 000 forintot;
  • és az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztési programokra szánt kereténél az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) projektjeitől megvontak 7 500 000 000 forintot.

A kormány az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz társfinanszírozásával megvalósítandó fejlesztésektől most megvont 7,5 milliárdos támogatást 2021-ben pótolná - írta cikkében a 444.hu.

Szerdán újraindulhat a szemétszállítás

A katasztrófavédelem kedden megtette mindazokat az intézkedéseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy szerdán folytatódjon a szemétszállítás Pest és Nógrád megye 116 településén - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd este az MTI-vel.

A kép forrása: Shutterstock.