Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szorgalmas Magyarország kormánya, hiszen a jelek szerint vasárnap is készülnek új törvénytervezetek. A kormany.hu-n tegnap megjelent vagy fél tucat új jogszabálytervezet. Ezek közül is kiemelkedik Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 47 oldalas közlekedési salátatörvénye, amely számos ponton szigorítást hoz a jelenlegi szabályokhoz képest az utak mentén.

A kormány körülbelül két éve ismerte fel, hogy nagy veszély leselkedik a közutak mentén az autósokra a reklámtáblák miatt. Érdekes mód korábban ezek nem okoztak problémát, ám akkor világosodott meg a kormány, amikor a plakátpiac nagy része (már) nem baráti vállalkozók kezében vannak. Amint baráti vállalkozók kezébe került a piac egy része, azonnal puhultak a szabályok.

A telektulajdonos fizetne

A 2015-ben született szabályozás megtiltotta a lakott területen kívüli közutak mellett az óriásplakátok elhelyezést, hisz azok -  többek között a kormányzati hirdetések -  elvonhatják az autósok figyelmét. Ám maradt egy lyuk a jogszabályon: nem lehet szankcionálni a renitens plakáthely-kiadókat. Ez most véget vett. A kormány elé kerülő javaslat 100-500 ezer forint közötti - akár ismételhető - bírság kiszabását tenné lehetővé. A büntetést az a telektulajdonos fizetné, akinek a földjén található a tiltott reklámtábla.

Teherautósok figyelem!

Az elmúlt években "útlezárások nőttek ki a földből" több autópályán és közúton, jelezve, hogy több mint 20 milliárd forintból épülnek a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer állomásai. Ezek az automata érzékelők az út burkolatába építve mérik a kamionok súlyát, és azt az útdíjfizetésre is használt kamerarendszerrel összekapcsolva vaskos büntetések kiszabására használnák.

Súlyosabb büntetések jönnek

Ugyanakkor nagyon macerás és balesetveszélyes ezeket a kamionokat személyesen ellenőrizni, ezért a túlsúlyos járműveket is a már jól bevált közigazgatási bírsággal sújtanák, az objektív felelősség rendszerében, így mindent a számítógépek intéznének. Az objektív felelősség rendszerében 10 ezer és 300 ezer forint közötti bírságokat lehet ma kiszabni. Ám a túlsúlyos járművek esetében új tarifát hoznak létre: minimum 100, de akár 800 ezer forintos büntetést is fizethet a túlsúlyos kamion tulajdonosa, üzembentartója.