Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miután a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és K-Monitor bejelentette, hogy bojkottálja a kormány által júniusban új civil törvény, további  szervezetek döntöttek úgy, hogy nem regisztráltatják magukat. A roma integrációval foglalkozó Autonómia Alapítvány, a helyi közösségeket fejlesztő Civil Kollégium Alapítvány, a drogpolitikával és a a hátrányos helyzetű csoportok kirekesztésével foglalkozó Jogriporter Alapítvány és a környezetvédelemmel és más civil szervezetekkel foglalkozó Ökotárs Alapítvány is dacol a jogszabállyal.

A portál szerint azzal indokolják a lépésüket, hogy a törvény is "egyike azoknak az intézkedéseknek, amelyek alapjaiban veszélyeztetik a magyar demokráciát. A törvényt a civilellenes kormányzati propaganda össztüzében szavazták meg, társadalmi egyeztetés nélkül, széles körű hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére, ráadásul csak a kormányzó párt támogatásával."

A jogszabály szerint ugyanis minden szervezetnek fel kellene magát címkéznie, amely évi 7,3 millió forintnál nagyobb külföldi támogatásban részesült. A "külföldről támogatott" billogot pedig a kommunikációjukban is meg kell jeleníteniük. A civil szervezetek regisztrációjának határideje a törvény szerint szerdán jár le.