Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tíz új kanyarógyanús esetet jelentettek az Országos Epidemiológiai Központnak hétfőig, így február vége óta országosan 41 embernél jelentkeztek a kanyaróra utaló tünetek - mondta hétfőn Oroszi Beatrix főigazgató-főorvos, akit az MTI idézett. Valamennyi új esetet Csongrád megyéből jelentették. A kanyarómegbetegedést továbbra is csak 13 embernél igazolták a laboratóriumi vizsgálatok.

A Dehir.hu közben megkereste a gyártót, amely azt közölte, hogy csütörtökön kapják meg a nagykereskedők az oltóanyagot. Egy-két napon belül kiszállíthatóvá válik a vakcina, legjobb esetben a jövő hét elején lesz a készítmény a gyógyszertárakban.

A vakcina 10 ezer forintnál drágább lesz várhatóan, mivel nincs rá állami támogatás. Az ár gyógyszertáranként eltérhet. Az oltás körülbelül két hét alatt adhat védettséget a kanyaró ellen - írja a portál.

Az 1989 után születtek teljesen védettek, mert két védőoltást is kaptak. Akik 1969 és 1989 között jöttek világra, egy oltást kaptak, az ő védettségük bizonytalan. Az 1969 előtt születtek nem kaptak védőoltást, de legnagyobb részük valószínűleg már átesett a kanyarón, így ők védettek.

Különösen az egészségügyi dolgozók veszélyeztetettek a a határmentén, illetve azok, akik kapcsolatba kerültek kanyarós betegekkel - mondta Kovács Eszter háziorvos a Debrecen Televíziónak, hozzátéve azt is, hogy tömegesen rohanni a háziorvoshoz vagy a patikába oltásért jelen pillanatban nincs értelme, míg hivatalos állásfoglalást ki nem adnak arról, hogy kiket szükséges oltani.