Kedden még arról tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), kicsi az esélye, hogy embert elbírós, sportolásra alkalmas jég alakuljon a tófelszínén. A Balaton vize napközben ugyanis 0 foknál valamivel még melegebb volt, és a szél folyamatosan felkavarta. Ahhoz biztosan nem lesz elég hosszan tartó hideg, hogy a múlt évihez hasonló, biztonságos, összefüggő jégtakaró alakuljon ki a Balatonon, de a part menti részeken, öblökben hízni fog a jég, és a nyílt vízen is megjelenhet a következő napokban. Azt jósolták, hogy ha a táblák összeállnak, a jég felszíne akkor is várhatóan rücskös, töredezett lesz.

A várakozásoknak megfelelően valóban ilyen jégfelület alakult ki a tavon. Az OMSZ honlapján megjelent cikkben be is mutatták, hogy pontosan mi történt.

A hosszan tartó hideg ellenére az erős szélben a Balaton keleti medencéjében kedd estig még nem tudott kialakulni összefüggő jég. Viszont a folyamatos lehűlés mellett erős volt a szél, amely hullámzást keltett. Ez egészen 2 méteres mélységig közel 0 fokig hűtötte le a vizet. A vízben megjelenő jégcsírák viszkózussá tették a vízfelszínt. (Ez ahhoz hasonlítható mintha fokozatosan olvadna fel a jégkasa a pohárban, a víznél sűrűbb, de híg jégmassza lenne.)

Ezt követően az OMSZ szerint a part közelében a rövidebb hullámok legyengültek és a hosszabb vízhullámok váltak meghatározókká. A késő esti órákban (18-20 óra körül) kialakult egy, a darabos-kockás jégrészek összetorlódásából keletkező jégpad, amely lassan délnyugatra sodródott.

Ennek északkeleti - szél felőli - oldalán a hullámok rásodorták a vizet a jégre, amely ott azonnal megfagyott, és a jégpad - továbbra is délnyugatra sodródva - egyre szélesebb lett. Ugyanakkor a jégpad szél alatti, nyugati oldalán lecsökkent a hullámzás, így gyorsan megindulhatott a fagyás. A déli parthoz érve végül a jégpad megrekedt és ezzel a Siófok közeli szabad vízfelület is végleg eltűnt A kialakult jégfelületen jól látható, hogy a táblás jégbe belefagytak a korábban kialakult jégdarabok - írják a cikkben.

A sokéves február végi átlagnál egyébként jóval hidegebb van - ennek okait részletesen bemutatta a Napi.hu, ebben a cikkben.

A kép forrása: MTI Fotó/Jánossy Gergely.