Az elmúlt tíz évben megduplázódott, és csaknem 40 ezerre nőtt a Magyarországon élő ázsiaiak száma, miközben az európai országok polgárai közül negyvenezerrel kevesebben laknak hazánkban, mint 2007-ben - írja a portál a a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

A legtöbb bevándorló még mindig Európából, közel százezren származnak a kontinensről az itt élők közül. Viszont arányuk csökkent az elmúlt években, köszönhetően például az egyszerűsített honosítási eljárásnak. Ez az oka a hivatal szerint annak, hogy 68 ezerről 24 ezer főre csökkent az országban letelepülő román állampolgárok száma: sokan felvették a magyar állampolgárságot, ha arra lehetőségük volt. Ugyanez lehet igaz az ukránokra is. Ellenőrizni ezt azért nehéz, mert nem vezetik ebben a kimutatásban, hogy ki kettős állampolgár.

Többen lettek viszont a németek: létszámuk 3 ezerrel nőtt Magyarországon, az osztrákok magyarországi létszáma kétezerről négyezerre duplázódott, de jelentősen emelkedett a szlovákok és az oroszok itthoni jelenléte is.

A legdinamikusabban viszont a hazai ázsiai közösség növekedett: míg tíz éve még csak 20 ezrüket tartották nyilván, addigra számuk tavaly már meghaladta a 40 ezret. A legnagyobbat a kínaiak száma ugrott, 9000 helyett már 19 ezreen vannak, de szíriaiak és japánok is egyre többen vannak nálunk, 2007 óta az izraeliek és a mongolok száma esett vissza, de csak elhanyagolható mértékben - számol be a portál, amely szerint az emelkedésért részben a már felfüggesztett letelepedési kötvény program a felelős.

A Rogán Antal kabinetminiszter által beindított fizetős letelepedési szolgáltatással sokat buktak az adófizetők, de a kötvényesek és családtagjaik révén majd' húszezer pénzes bevándorló érkezett Magyarországra. A legtöbbjük (több mint 80 százalékuk) kínai, de sokan jöttek olyan közel-keleti muzulmán országokból, mint Irak, Afganisztán és Irán, illetve Ázsia más országaiból.

A fotó forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán.