Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A kormány és a Belügyminisztérium a magyar emberek biztonságát veszélyezteti azzal, hogy januártól eltörli a rendvédelmi szerveknél dolgozók túlórájának pénzben való megváltásának lehetőségét" - áll annak a törvényjavaslatnak az indoklásában, amelyet az MSZP-s Harangozó Tamás nyújtott be a parlamentnek, hogy továbbra is megadja a választás lehetőségét a rendőröknek és más egyenruhásoknak (katasztrófavédelem, büntetés-végrehajtás, TEK és Nemzeti Védelmi Szolgálat): pénzt vagy szabadnapot kérnek a hivatalosan "túlszolgálatnak" nevezett túlóráikért - olvasható a lap portálján.

Egy korábbi törvénymódosítás értelmében 2019. január 1-től ugyanis kizárólag szabadnap formájában váltható meg a túlszolgálat, vagyis pénzt nem adnak érte. Ez egyrészt komoly érvágást jelent az egyenruhásoknak, hiszen a fizetésük egy jelentős részét (esetenként az egyharmadát is) a túlórapénz tette ki, másrészt szinte lehetetlen helyzetbe hozza a rendőrséget: a túlórákat eddig is azért kellett elrendelni, mert nem volt elegendő ember.

Harangozó szeptember elején benyújtott törvényjavaslata úgy módosítaná a jogszabályt, hogy az egyenruhást a túlszolgálatért "választása alapján szabadidő vagy díjazás illeti meg". A díjazás a szokásos bére alapján törtébe, kivéve vasárnap és ünnepnapon, amikor dupla bér járna a túlóráért. Ha a szabadidőt választja, azt "lehetőség szerint" 30 napon belül kellene kiadni, illetve ha ez veszélyeztetné a szolgálatellátást, akkor hat hónapon belül.

Csütörtökön ismét napirendre kerülnek az ellenzéki javaslatok, és Kósa Lajos  a bizottság fideszes elnökének ígérete szerint a kormánypártiak vagy támogatják a Harangozó javaslatát, vagy tartalmilag azzal azonos, közös bizottsági javaslatot nyújtanak be. Ha ez megtörténik, a parlament várhatóan meg fogja szavazni a módosítást.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.