Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége, mivel a Kúria kedden megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) erre vonatkozó határozatát. Így be lehet új kérdést nyújtani a témában, és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az elsőként beadottat fogja elbírálni - írja az Index.

A Kúria szerint a kérdés ("Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?") nem egyértelmű: az igenek jelenthetik egyrészt az, hogy a válaszadó támogatja a vasárnapi zárva tartást, de nem kizárt olyan értelmezés sem, hogy a válaszadó azt támogatja, hogy a kiskereskedők a saját elhatározásuk alapján tarthassanak zárva. Ha pedig a nemek kerülnének többségbe a népszavazáson, abból az Országgyűlésnek olyan jogalkotási kötelezettsége is kiolvasható, amely szerint a kiskereskedelmi üzleteknek nyitva kell tartaniuk vasárnap.

E kérdést Simonné Gercsényi Gabriella tordasi közértes nyújtotta be, aki a kérdés benyújtásakor legutóbb 30 másodperccel megelőzte az MSZP-t.

Megint legyűrték az MSZP-t

Az NVI-nél állóháború alakult ki kedd reggel az MSZP, az egyik kopasz vagy az ismeretlen asszony között. Az Index helyszíni tudósítója szerint amikor a Kúria honlapjára felkerült a döntés (ekkor vált szabaddá az út a népszavazás előtt), akkor a kopaszokkal és az idősebb asszonnyal lévő férfi kapott egy telefont, és az időbélyegzőhöz siettek. Ám ugyanakkor az MSZP-s Nyakó István is odapattant.

Hogy ki ért oda elsőként, az időbélyegző döntötte el. Az időbélyegző jelzi ugyanis, hogy milyen sorrendben kell elbírálni a benyújtott népszavazási kérdéseket.

A kopaszok a Fradi Security tagjai, közölték a Fradi ultrák, akik elhatárolódtak az akciótól. Juhász Péter Együtt-politikus is ugyanerről ír, egy, a Fradi belső ügyeit jól ismerő forrásra hivatkozva - írja a VS.hu.

Reagált a Fradi

'Az FTC határozottan kijelenti, hogy nem a Fradi Security Kft., nem a klub munkavállalói azok a személyek, akikről ma bizonyos platformok ezt állították a Nemzeti Választási Irodában történtekről beszámolva. Akik ezt írták, azokat bizonyára megtévesztette az illető(k) Facebook profilja, ha a tisztelt sajtómunkás figyelmesen végignézte volna, akkor a közel 1 milliárd profil között akad még jó pár, ahol a zöld-fehér érzelműek így, munkahelyként az FTC 1899-et beírva nyilvánítják ki ragaszkodásukat a klubhoz" írta az "FTC Sajtó" közleményében.

Az MSZP régóta küzd a népszavazás kiírásáért és a saját kérdése benyújtásáért. (Ez a párt kérdése: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?")

Frissítés: a nő képviselője győzött

Egy magánszemély, Erdösi Lászlóné nyerte a versenyt, Listár Dániel, az NVI szóvivője azt mondta az Indexnek, hogy az asszony négy másodperccel előzte meg az MSZP-s Nyakó Istvánt. A kérdése így szól:

Egyetért-e ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek - a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint - továbbra is zárva tartsanak vasárnap? - ez a kérdés a korábbi hölgy kérdésével azonos tartalmú, azaz ők egyetértenek a vasárnapi boltzárral.