Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány már egy ideje hadakozik a multi cégekkel, azt állítva, hogy Magyarországra ugyanaz az élelmiszer rosszabb minőségben érkezik. A vizsgálatokról szóló tudósítások ezt nem erősítették meg, de gyakori megállapítás volt, hogy az íz nem, csak az összetevők mérhetők. Vélhetően erre reagálva (is) született a mostani kormányhatározat.

Az élelmiszerek minőségének emelését, a vásárlói tudatosság fejlesztését, valamint a hatósági tevékenység
hatékonyságának növelését szolgáló intézkedéseket tartalmazó határozat 19 pontban foglalja össze a szükséges intézkedéseket, ezek közül legtöbbet a földművelésügyi miniszternek kell kidolgoznia. Ezek sorában első az  élelmiszerek objektív érzékszervi minősítését lehetővé tevő előírások kidolgozása.

Az  élelmiszerek minőségi paramétereinek hatékony ellenőrzése érdekében pedig javaslatot kell tennie a szaktárca vezetőjének az ellenőrző hatóság szakértői és eszköz állományának bővítésére. Intézkedést sürget a kormány a fagyasztott hús friss tőkehúsként való kiskereskedelmi értékesítésének a visszaszorítására is. A program egyes elemeire összesen 1,99 milliárd forint biztosítanak 2017 és 2019 között.

A miniszternek a  meglévő vásárlói ismeretek bővítése céljából - szükség szerint a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával - bővítenie kell a  meglévő szemléletformáló programokat, és szükség szerint új programot kell indítania a  vásárlók élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tudatosságának és tudásszintjének növelésére. Itt kiemelt két célcsoport a gyermekek és a nyugdíjasok. Erre jövőre 600 millió, míg 2019-ben 700 millió forint fordítható. Külön, az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos tananyagot kell kidolgozni a gyermekek részére, erre még az idén 150 millió forintot irányzott elő a kormány.

Újdonság, hogy a  hiteles vásárlói tájékoztatás, szemléletformálás érdekében ki kell dolgozni az  S-QR kód alapú Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet, a kapcsolódó elektronikus tudástár kialakításával együtt. Az üzemi konyhák sem maradtak ki a sorból: új program lesz  "Minőségérzet növelése a  közétkeztetésben" címmel, amely magába foglalja az  Országos Közétkeztetési Szakácsverseny rendszeres, méltó rangú szervezését.

Kidolgozásra kerül - a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával - az  elektronikus Nemzeti Élelmiszerlánc-minősítési és Eredetvizsgálati Rendszer koncepciója. A kormány felkérte a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy vizsgálja meg ennek a minősítési rendszernek az európai uniós fejlesztési forrásból való finanszírozási lehetőségét.