A MAB határozata értelmében az intézményakkreditációs vizsgálat eredményeként a Közép-európai Egyetemet akkreditálta - az akkreditációs feltételeknek való folyamatos megfelelése esetén - 2022. december 31-ig. Az ötévente esedékes felülvizsgálat a Közép-európai Egyetemnek csak a magyar nyelvű képzését érinti, az angol nyelvű, a CEU-hoz köthető, amerikai végzettséget is biztosító programok - ami miatt az egyetem a magyar kormány kereszttüzébe került - akkreditációja még mindig függőben van.

A MAB határozata értelmében a KEE a magyar tudományos kritériumoknak megfelelt, így a következő öt évben is folytathatja tevékenységét. A MAB többek között külön kiemelte az egyetemen zajló oktatás magas színvonalát és szerepét a magyar felsőoktatásban, illetve az egyetem belföldi és nemzetközi kiváló elismertségét. Michael Ignatieff, a CEU rektora ezzel kapcsolatban közölte, büszke arra, hogy az intézményt újra akkreditálták Magyarországon - derül ki a CEU honlapján közzé tett közleményből.

És a CEU?

A Magyar Nemzet közben úgy értesült, hogy Palkovics László oktatási államtitkár hamarosan tárgyal New York állammal a CEU működéséről. Ezt a megállapodást a lex CEU-ban foglaltak követelik meg, hogy a CEU amerikai ága továbbra is működhessen Magyarországon.

A CEU működésével kapcsolatban ezt a szálat még nem sikerült lezárni. Mint emlékezetes, a magyar kormány az előző másfél évben erősen megkérdőjelezte a CEU működési struktúráját, mondván, kivételes előnyöket ad a magyar egyetemekkel szemben. A lex CEU-ként ismert törvény tavaly tavaszi elfogadása pedig komoly veszélybe sodorta az egyetem működését. Teljesíthetetlen feltételeket határozott meg szoros határidőkkel.

Már csak alá kellene írni a megállapodást

Az egyetem teljesítette a magyar felsőoktatási törvény által állított követelményeket, megállapodást kötött a New York állambeli Bard College-dzsal, a megállapodás szövege már 2017 szeptember eleje óta készen áll, ám a magyar kormány nem írta alá a letárgyalt a megállapodást. A magyar parlament egy törvénymódosítással 2019. január 1-jéig meghosszabbította azt a határidőt, ameddig a külföldi felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell magyarországi működésük feltételeit, így - a magyar kabinet indoklása szerint - okafogyottá vált a megállapodás aláírása, amelynek tárgyalása három hónapig tartott New York állam kormányzójával.

Az amerikai állammal tavaly októberig kellett volna megállapodnia a magyar kormánynak a CEU működéséről, az egyeztetést pedig igyekezett elhúzni a magyar fél. Az egyetem vegzálása miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított - emlékeztet a Magyar Nemzet.

A CEU a legjobbak között

A CEU honlapján közzé tett hírben arról is írt, hogy az egyik legelismertebb nemzetközi egyetemi rangsorban, a Quacquarelli Symonds (QS) az egyetem öt tudomány területen is - politika, szociálpolitika, szociológia, történelem és filozófia - a világ száz legjobbjai közé került, illetve két tudományterületen - közgazdaságtan és jogtudomány - a legjobb kétszáz egyetem között szerepel.

(Változás: Cikkünk eredeti verziójában a Magyar Nemzet cikke alapján azt írtuk, hogy a MAB akkreditációja a Közép-európai Egyetem amerikai végzettséget biztosító programjára is kiterjed, ami - mint később kiderült - tévedés. Ennek megfelelően cikkünket korrigáltuk.)