A magyar villanyautó-forradalom még nagyon az elején jár, részben azért, mert a villanyautók méregdrágák, ráadásul az áramkúthálózat is hiányos. Legfőképp az úgynevezett villámtöltőkből van kevés, amelyekkel 20-30 perc alatt 80 százalékra feltölthető egy villanyautó. Budapesten alig több mint egy tucat ilyen van, de most egy újabb két taggal bővült a tábor.

A Lidl ugyanis a XVI. kerületi János utcai és a VIII. kerületi Hungária körúti áruházainak parkolójába telepített ilyen áramkutakat összesen 19 millió forintból. A boltlánc a töltést maximálisan 50 kilowatt (kW) teljesítménnyel legfeljebb 1 óráig ingyenesen biztosítja a vásárlóknak.

A nagy teljesítményű, magyar gyártású ABB -kutak többféle szabványnak megfelelnek (ChaDeMo, CCS, Type 2), így a legtöbb villanyautó tud tankolni ott. (Hasonló ABB-töltő van egyébként a Budai Várban a Bécsi Kapunál és a Várkert Garázsban is.) A hétvégén több alkalommal is megnéztük a Hungária körúton lévő áramkutat, így kiderült, hogy egyelőre főként taxisoknak kedvez a Lidl lépése: villanyautós taxisok vártak a sorukra.

Kötelezők tartozék lesz az áramkút

A következő időszakban az üzletek parkolóiban elszaporodnak majd az áramkutak, ezt ugyanis jogszabály írja elő. A 300 négyzetméteresnél nagyobb boltok meglévő parkolóiban legalább 2 áramkút kell 100 parkolóhelyre, az újonnan épülő boltoknál pedig pedig legalább pedig 10 töltőállomás kell ugyanennyi parkolóra. Ez az előírást az 50 ezresnél nagyobb városokban lévő 1500 négyzetméteresnél nagyobb boltoknak 2019-ig kell teljesíteniük, a kisebb településeken lévő boltoknak pedig 2020-ig és 2026-ig van idejük.

A boltláncok tehát várhatóan áramkúttelepítésbe kezdenek a következő időszakban, de a Lidl mellett vannak boltláncok, amelyek már most is biztosítanak áramkutat. Például az Auchan és a Media Markt budaörsi egységénél van töltő, ám ezek gyorstöltő  -amelyekkel a villámtöltők 20-30 percével szemben - 4-6 óra alatt lehet feltölteni egy villanyautót.