Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az éves fogyasztói árindex 0,5 százalékponttal alacsonyabb lett a decemberinél és 1,4 százalékkal alacsonyabb fogyasztói árszínvonalat jelzett januárban, mint egy évvel korábban. A szezonálisan igazított éves maginfláció 0,1 százalékponttal 0,7 százalékosra csökkent, az indirekt adóktól szűrt maginfláció hasonlóképpen a decemberi 1,1 százalékosról 1,0 százalékosra esett. Decemberről januárra szintén 0,1 százalékponttal 1,5 százalékosra mérséklődött a keresletérzékeny termékek inflációja és 0,3 százalékponttal alacsonyabb, 1,9 százalékos lett a ritkán változó árú termékek áremelkedése.

Az MNB elemzése szerint az infláció alakulását középtávon meghatározó tételek között az iparcikkek árai egy év alatt lényegében nem változtak, ezen belül a tartós iparcikkek ára általában csökkent, a nem tartósaké nőtt. A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje januárban változatlan maradt az előző hónaphoz viszonyítva.

A piaci szolgáltatások árának alakulása szempontjából az év eleji átárazások meghatározóak, emlékeztet az MNB és megállapítja, hogy a 0,3 százalékpontos emelkedés decemberről januárra alacsonyabb volt, mint egy évvel ezelőtt. A mérsékeltebb szolgáltatási díjemelkedés elsősorban mobiltelefon és internet tarifáknak a korábbi éveknél visszafogottabb növekedésének köszönhető.