Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt években kialakult adósságkezelési szokások szerint, az Államai Adósságkezelő Központ az év utolsó napjaira jelentősen lenyomja az államadósság mértékét, hogy a könyvekben és a statisztikában is egyértelműen a csökkenő számok szerepeljenek. Így tavaly december 31-én 24 699,7 milliárd forint volt a központi költségvetés adóssága, ami május végén 25 020,3 milliárd forinton állt - derül ki az NGM most nyilvánosságra hozott havi adataiból.

Április végén az adósság 25 245 milliárd forint volt - vagyis az elmúlt hónapban 224,7 milliárd forinttal csökkent az adósság. A hónapon belüli lefutás publikálását az Államadósság Kezelő Központ Zrt. indoklás nélkül megszüntette 2016 januárjában, így idén már csak havi adatokkal rendelkezünk. Az NGM most közzétett jelentésből kiderül, hogy az adósság csökkenését a belföldi kibocsátású devizakötvény-állomány visszaesése magyarázza.

Az év eleje óta így összességében 320,6 milliárd forinttal nőtt az adósság - ami szerény növekedés - főleg, ha figyelembe vesszük 2015 utolsó hónapjaiban folytatott erőteljes adósságcsökkentő manővereket. Az államháztartás folyószámlája az első négy hónapban 458,3 milliárd forinttal emelkedett - vagyis a többletkibocsátás a likviditási tartalékba ment vissza - oda ahonnan 2015 utolsó heteiben kivonták.

A központi költségvetés adóssága (milliárd forint)


Az NGM jelentése szerint az utóbbi hónapokban is folytatódott a forintadósság erőteljes növekedése, ezzel párhuzamosan a devizakötvények és hitelek súlyának csökkentése. 2015 végén a devizaadósság aránya még 31,3 százalék volt, ezzel szemben májusban már csak 27,7 százalék, ráadásul ez a mutató az EU-IMF hitel éveiben 40 százalék fölé emelkedett, ehhez képest igazán előremutató a mostani 27,2 százalékos arány, amely a következő hónapokban tovább is csökkenhet.

A forintadósság növekedését (1351,1 milliárd forint) mérsékelte a devizaadósság 960 milliárd forintos visszafizetése mellett (EU-IMF hitel utolsó részének visszafizetése és a devizakötvény lejáratok) mellett az adósságot csökkentette a deviza-keresztárfolyamok változása, amelynek nettó hatása 98,3 milliárd forint volt az első nyolc hónapban. A forint gyengülése nem volt számottevő hatású: a devizaadósságon 27,8 milliárdos kvázi árfolyamveszteség keletkezett.

Mindeközben az államadósság-kezelés költségei csökkentek, hisz az elmúlt egy évben látványosan visszaestek az állampapírhozamok. A költségvetés nettó (bevételekkel korrigált) kamatkiadásai 24,3 milliárd forinttal csökkentek egy év alatt s az első öt hónapban 280 milliárd forintjába került az adófizetőknek.