A magyar kormány eltökélt a határzár megépítése mellett, de egy esetben el tud tekinteni tőle: ha Szerbia saját erőből vagy nemzetközi segítséggel garantálja, hogy határain megállítja a menekültáradatot - mondta a Népszabadságnak egybehangzóan a Fidesz több vezető politikusa, köztük kormánytag is.

Lázár János a kormányzati tájékoztatón ezzel összhangban azt fejtegette: a kabinet nem ragaszkodik ahhoz, hogy a kerítés a magyar-szerb határon épüljön fel, el tudja képzelni, hogy Németország, Ausztria, Horvátország, Szerbia és Magyarország megállapodása alapján délebbre - feltehetőleg a macedón határon - emeljenek vasfüggönyt.

A Miniszterelnökség vezetője szerint a kormány nem szórakozásból, jókedvében döntött a kerítés felhúzásáról, ám az Európai Bizottság semmilyen segítséget nem ad hazánknak, noha az EU-ban a GDP-hez viszonyítva Magyarország viseli a legtöbb terhet a bevándorlók miatt. Súlyos biztonsági kockázatot jelent, ha egy év alatt 150 ezer ember vonulna át az országon. Ahol határzár van, ott általában a hetedére esik vissza az illegális határátlépők száma.

A lap szerint a kormányülésen az egyik lökést az adta a határzár bejelentésére, hogy titkosszolgálati információk szerint a nyáron az eddiginél is több menekült érkezhet Szerbia felől. Emellett egyes uniós tagállamok az alapjogokon átlépve intézkednek a migránsokkal szemben. A Fidesz egyik vezető politi­kusa szerint még nem született meg a végső döntés a kerítés megépítéséről, nem véletlen, hogy nem Orbán, hanem Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be.