Az Európai Bizottság gazdasági ügyekért, monetáris politikáért és az euróért felelős alelnöke kedden érkezett volna Budapestre munkalátogatásra és találkozott volna Varga Mihállyal, az újonnan kinevezett nemzetgazdasági miniszterrel. A ciprusi helyzet miatt azonban a jelek szerint váloztatott a programján, így Budapest helyett a szigetországba utazik.

Az Európai Unió politikusai ugyanis szombat hajnalra állapodtak meg arról, hogy 10 milliárd eurós mentőcsomagot nyújtanak Ciprusnak, cserébe viszont a szigetország megemeli a társasági adót és egyszeri illetéket vet ki a bankbetétekre. A bankbetétekre kivetett egyszeri adó viszont sok elemző szerint újabb tabut dönt meg az euróövezeti válságkezelésben, hiszen eddig a kisbefektetők pénze sérthetetlen volt az európai válságkezelés során. A hírre szombaton megrohanták a bankfiókokat, a hétfői tőzsdei és devizapiaci hangulatra pedig szintén rányomta bélyegét a lépés, amit a részvénypiacokon leginkább a bankszektor szenved meg.

Az erősen negatív a piaci fogadtatás miatt hétfőn jelentősen megugrottak a londoni piacon a ciprusi szuverén törlesztéskockázat fedezetére szolgáló származékos befektetési konstrukciók árazásai, és ez magával húzta az európeriféria többi szuverén adósa, valamint Magyarország e tranzakcióinak árfolyamait is. A CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a ciprusi államadósság-törlesztés leállásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama 923 bázispontra szökött fel a hétfői londoni kereskedésben az 597 bázispontos előző záróról, ami azt jelenti, hogy tízmillió euró névértékű ötéves ciprusi államkötvényre most több mint 920 ezer euró éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, csaknem 330 ezer euróval drágábban, mint az elmúlt kereskedési hét zárásában. Ez a csaknem 55 százalékos napon belüli drágulás gyakorlatilag példátlan a szuverén CDS-tranzakciók londoni piacán. A piaci hangulat romlása Magyarország CDS-árazására is hatott: az ötéves kötvénylejárat kockázati felára 355 bázispont környékén járt a hétfői londoni kereskedésben, 22 bázisponttal, vagyis 22 ezer euróval magasabban az előző zárónál.

A döntést Oroszország bírálta: a ciprusi bankbetétek megadóztatása igazságtalan, szakmaiatlan és veszélyes lenne - mondta hétfőn Dimitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője. Peszkov egyben arról is tájékoztatott, hogy az orosz államfő hétfőn rendkívüli tanácskozást tartott az ügyben.

Jörg Asmussen, az Európai Központi Bank (ECB) igazgatótanácsának elnöke ugyanakkor hétfőn egy berlini konferencián úgy vélekedett: Ciprus saját maga döntheti el, hogy az euróövezeti mentőcsomag részeként miként szed be 5,8 milliárd eurónyi saját forrást.

Hétfőn a nicosiai törvényhozás elnöke közölte: a ciprusi törvényhozás keddre halasztja az euróövezeti mentőcsomagról szóló szavazást annak érdekében, hogy legyen idő a tárgyalásokra a betétek megadóztatásának módjáról. A legutóbbi értesülések szerint a ciprusi kormány 20 ezer euró összeghatárig nem adóztatná meg a bankbetéteket. Ezen összeghatár felett, 100 ezer euróig 6,75 százalékos, 100 ezer euró felett pedig 9,9 százalékos adóelvonással sújtanák a banki betéteket.