Október első napján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is megerősítette az MTI-nek azt a sajtóértesülést, hogy a bankkártyás vásárlásoknál megszűnő tranzakciós illetékfizetési kötelezettség is szerepel a nemzetgazdasági tárca jövő évi adójavaslatai között. Azonban ez az intézkedés azóta sem jelent meg jogszabály-módosítás formájában.

A Portfolio.hu-nak arra a kérdésére, hogy ez így is marad-e, az NGM némileg kitérő választ adott. A tárca közölte, hogy a jelenleg hatályos szabályozás szerint a jövő évi kártyás fizetések is illetékkötelesek lesznek, valamint megállapította, hogy a kormány nem kezdeményezett olyan törvénymódosítást, amely mentesítené ezen műveleteket a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

Ez az intézkedés a pénzügyi portál szerint a bankok számára némi enyhítést (körülbelül évi 5,4 milliárdos költségmegtakarítást) jelentene az ingyenes készpénzfelvétel miatt keletkező 36 milliárdos mínuszra. A portál megjegyzi: az ingyenes készpénzfelvétel az össztársadalmi szinten évi akár 100 milliárd forintos költséggel járó, és a szürkegazdaság melegágyaként számon tartott készpénz használatát ösztönzi, miközben az ennek hatását csökkentő illetékmentes kártyás fizetésről úgy tűnik, megfeledkeztek a döntéshozók.