Az első migránsok megjelentek Baranya megyében, Illocska településen - írta a bama.hu. A helyiek 42 illegális határátlépőt számoltak össze. A helyszínen megjelentek a rendőrautók, megkezdték a hivatalos intézkedést. A helyiek elmondásából az derül ki, hogy a zöldhatáron érkeztek.

A bama.hu tudósítójának sikerült beszélnie az ott lévő migránsokkal, akik jelenleg a faluban maradtak, afgán nemzetiségűek. Elmondásuk szerint horvát rendőrök kísérték őket a határig, és a határ másik oldalán kétezren lehetnek még, akik szintén át akarnak jönni Magyarországra. Elmondták, hogy Németországba szeretnének menni.

Kétezren is átjöhetnek ma Magyarországra a horvát határon

A Bama.hu tudóstói beszéltek a délután horvát-magyar határ magyar oldalára, Illocskára érkező afgán migránsokkal, akik szerint a határ horvát oldalán kétezren lehetnek még, akik szintén át akarnak jönni Magyarországra. A rendőrök a határ menti töltésen indultak el, onnan szedik össze a migránsokat. A falubeliek szerint éjszaka fognak majd többen átjönni a zöldhatáron.

Horvátország mindent megtesz, de kapacitásai korlátozottak

Horvátország minden tőle telhetőt megtesz a menekültválság kezelésére, de kapacitásai korlátozottak - közölte Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kormánya csütörtöki ülésén. Kijelentette, hogy kötelesek regisztrálni azokat az embereket, akik illegálisan belépnek Horvátországba. Amíg ezt meg tudjuk tenni, megtesszük, de egyre többen jönnek, és nem akarnak Horvátországban maradni - tette hozzá.

"Ezért nem tudom garantálni, hogy ennek a kötelezettségünknek eleget tudunk tenni. Elsősorban az ország érdekeit kell szem előtt tartanunk, de úgy gondolom, hogy már a kezdetekben megmutattuk, hogy tudunk ember módjára viselkedni" - hangsúlyozta Milanovic.

A miniszterelnök szerint Horvátország tranzitország, de sokkal jobban bánik a migránsokkal, mint azt más országok tették. "Annak ellenére, hogy mennyire szervezettek vagyunk, a mi lehetőségeink is korlátozottak, mint ahogy Ausztria lehetőségei is azok, pedig sokkal nagyobb és gazdagabb országról van szó" - hangsúlyozta.

Zoran Milanovic a kormányülés előtt találkozott Werner Faymann osztrák kancellárral, aki reggel Zágrábba utazott, majd utána Szlovéniába ment tovább. Tapasztalatokat cseréltünk, és megbeszéltünk néhány dolgot. Ausztria mégis inkább célország, Horvátország pedig nem az - mondta a találkozón elhangzottakra utalva. Milanovic megismételte korábbi kijelentését, hogy "Horvátország konstruktív és együttműködő ország", de már hozzátette, hogy korlátai is vannak a lehetőségeinek.

Werner Faymann Ljubljanában Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel folytatott tárgyalásain "új és jobb bevándorlási szabályok" mellett szállt síkra, és sürgette az Európai Uniót, hogy tartson csúcsértekezletet a válságról. Ott kell foglalkoznunk a problémával, ahol a mi (EU) külső határaink kezdődnek - hangsúlyozta az osztrák kancellár a Reuters jelentése szerint.

A szlovén kormányfő közölte, hogy Szlovénia tartani fogja magát a schengeni övezet szabályaihoz. A szlovén kormány álláspontja szerint Szlovénia befogadja a menedékkérőket, de nem hoz létre "folyosót" számukra, amelyen egyszerűen áthaladhatnak Szlovénián keresztül Ausztriába.

A horvát kormány csütörtöki ülésén a menekülthelyzet kezelésére válságtörzset hozott létre, amelynek feladata az lesz, hogy koordinálja azoknak a szervezeteknek és intézményeknek a tevékenységét, amelyek a migránsok humanitárius ellátásával foglalkoznak. A legújabb adatok szerint eddig 6200 migráns lépte át Horvátország határát.