Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A benchmark hitelkamatot így az elemzők többségének várakozásainak megfelelően rekord alacsony szintre vágta vissza az euróövezet központi bankja. A Bloomberg és a Reuters elemzői konszenzusa is ilyen mértékű kamatcsökkentést prognosztizált, a várakozásoknak mindössze 2 százaléka valószínűsítette, hogy 1 százalékon hagyják a rátá.

Míg a refinanszírozási rátát 25 bázisponttal rekord alacsony szintre, 0,75 százalékra csökkentették, a betéti kamatot 0,25 százalékról 0 százalékra vitték le, az aktív oldali rendelkezésre állási kamatot (Marginal lending facility 1,75 százalékról 1,5 százalékra mérsékelte az ECB.

A meglepetést nem okozó hírre a jelentősebb európai tőzsdék előbb enyhe emelkedéssel reagáltak, majd lefelé korrigáltak. A devizapiacon a forint is kisebb erősödést hajtott végre, és a délelőtti, 287 forintos euróárfolyamot követően pár perccel a bejelentés után az euróért 285,50 forintot kértek.

Az ECB döntése előtt Kína is mérsékelte hitel- és betéti kamatait, a Bank of England pedig 50 milliárd fonttal kiterjesztette kvantitatív könnyítési programját.

Az ECB elnöke Mario Draghi 14 óra 30 perckor kezdi a döntést kommentáló sajtótájékoztatóját.