A miniszterelnök apjának, id. Orbán Győzőnek négy cége van (van, amelyikben kizárólagos, másban résztulajdonos). Ezek közül kettőből - a Mészáros Lőrinc céges érdekeltségei által elnyert projekteknél alvállalkozóként feltűnő - Nehéz Kő Kft.-ből és Dolomit Kft.-ből vesz ki osztalékot, 1,3 milliárd forintnál is többet - írja a 24.hu a napokban napvilágra került céges beszámolók alapján.

Tiborcz István immáron főként ingatlanokban utazik, a projektek még futnak, ezért egyelőre nem mutatnak ki nagy nyereséget. Fő cége, a BDPST Zrt. a 2017-es 4 milliárdos profit után tavaly csupán 1 milliárdot hozott, és osztalékot nem vesznek ki a cégből.

A Mészáros Lőrinc és családtagjai nevén futó vállalatok között vannak olyanok, főként a tőzsdén lévők (Opus, Konzum, Appeninn) vagy a tőzsdei bevezetés előtt álló MKB Bank, amelyekben Mészáros Lőrincnek vagy feleségének csak résztulajdona van. Ezért csak a közvetlen vagy közvetett tulajdoni hányaduk alapján rájuk eső osztalékkal gazdálkodhatnak.

A Mátrai Erőmű Zrt. ugyan 817 millió forint mínuszban zárt, ám 57 milliárd forintos eredménytartalékjából 11,2 milliárd osztalék kifizetését szavazták meg a tulajdonosok. Ennek kisebb része a 26 százalékban tulajdonos Magyar Villamos Művek Zrt.-et illeti, 74 százaléknyi rész Mészároséké. Ezt a társaság adósságkonszolidációja indokolja, amellyel a menedzsment mozgásteret nyer a tervezett fejlesztési célú tőkebevonásokhoz - szól a hivatalos magyarázat.

Mészáros agrárcégei összesen bő 4 milliárd forint nyereséget hoztak. Az agárérdekeltségeket mostanára külön holdingba szervezték: "megközelítőleg" 40 társaság tartozik a Mészáros-csoporthoz - így fogalmazott a központi agrár-vagyonkezelő, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója, Csák Gyula.

Mészáros Lőrinc veje is felfutóban van: Homlok Zsolt cégei több mint 4 milliárdos adózott nyereséget tudnak felmutatni. Az egyikből 250 milliót ki is vesznek a tulajdonosok: Homlok, felesége, Homlok-Mészáros Ágnes és Homlok Tibor.