Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alacsony kulcsokkal leírható hazai adókörnyezet hibájának tartja, hogy termelőkapacitásokat, összeszerelő üzemeket talán valóban idecsábít, de a versenyképes világ igazi kincse, a gondolkodó ember mégis inkább elvándorol tőlünk.

"A versenyképességet és a tőkevonzó-képességet sokan összetévesztik. A kormány sem akármilyen tőkét szeretne idevonzani, hanem szelektál. A maga módján valóban versenyképességet biztosít, adókedvezményekkel, stratégiai megállapodással. De ez nem feltétlenül jó. Az állam ugyanis adóbevételektől esik el, és sajnos az a tőke nem igazán vonzó, amely így idecsalogatható. Ahelyett, hogy itthon is a tudásalapú gazdaság fejlődne, összeszerelő üzemmé válunk, és kissé mintha monokulturálisak lennénk. A valóban versenyképes gazdaságokban nem ezért a primitív termelő tőkéért folyik a verseny, a gépekért, a vasért, a kacatért.

A legfejlettebb országok az emberekért versenyeznek, a polgárokért. Ami egyébként szerintem egy veszélyes dolog, mert mindenki rosszul jár. A hagyományos adófizetői közösségek politikai közösségek is voltak. Aki adót fizetett, az volt a választópolgár. Ez evidencia volt, de most éppen felbomlik. Kialakul a polgároknak egy olyan mobil csoportja, akik az egész glóbuszon keresztül-kasul masíroznak, mert globális tudásuk és kapcsolataik vannak. Ha kell, a lábukkal szavaznak, lakcímet, illetőséget, olykor állampolgárságot is így választanak. A polgár és az állam közötti kapcsolat kiüresedik, áruvá válik. Elveszik mögüle a lojalitás. Nincs már a polgároknak olyan közössége, akik politikai vitát folytatnának az iskolaprogramokról, a gyógyításról, mert a legképzettebbek elvándoroltak. Ez nagy probléma, ezért az elvándorlás súlyosabb veszteség, mint amit a statisztikai adatok pénzügyi számaiban láthatunk."