Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Múlt pénteken a Wall Street Journalnek a Microsoft anyacége elismerte: az amerikai tőzsdefelügyelet és több más hatóság is vizsgálja a 2012-2014 között a magyar kormányzattal a viszonteladóik által kötött szerződéseket. A cég belsővizsgálata ugyanis azt tárta fel, hogy a közvetítő cégek - az ún. LAR-partnerek - hiába kaptak jelentős kedvezményeket a szoftveróriástól annak termékeinek értékesítésére, a hazai állami szerveknek vagy a piaci áron, vagy még annál is drágábban értékesítették a programokat és a licenceket.

Korábban a Napi.hu két esetben is részletesen bemutatta, hogyan falták fel a kedvezményes árkülönbözetet a viszonteladók. Túlárazás történhetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (állítólag ezt vették észre a Microsoft revizorai is elsőként), valamint az Országos Rendőr-főkapitányságnál.

Az ügy vége az lett, hogy tavaly év végén a Microsoft Magyarország felmondta szerződését partnereivel, a Racionettel, a Humansofttal, valamint az Euroone-nal, így a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) korábban megkötött szerződését a konzorciumokkal törölni kellett, így tavasszal végül gyorsított közbeszerzést írt ki, amelyen már új vállalkozások indultak egy 30 és egy 10 milliárdos összértékű üzlet reményében. A májusi eredményhirdetés az egyetlen korábról megmaradt LAR-partner T-Systems Magyarország is a győztesek között van.

Ahogy arra a 24.hu kitér cikkében, hálózat egyik új tagja az az IMG Solution Kft. lett, amely Orbán Győző egy barátjának érdekeltsége. Szentgyörgyi Gábor, az illusztris barát révén még a felcsúti Pancho Aréna VIP-páholyába is bebocsátást nyert.

A vállalkozásról korábban a Direkt36 írta meg, hogy az IMG Solution az elmúlt néhány évben elképesztő üzleti sikert ért el - melyet az informatikai szakmában a kormányfő-közeli barátságnak tulajdonítanak. Öt év alatt 130-szorosára növelte az éves bevételét: a cég forgalma tavaly megközelítette a 6 milliárdot, a közel 1 milliárdos nyereségből Szentgyörgyi és tulajdonostársa 650 milliót vett ki osztalékként.

A WSJ múlt heti cikkében felelevenítette, hogy konfliktusosan indult a magyar kormány és a Microsoft viszonya: a hazai vezetés először el akart fordulni a cég szoftvereitől, helyette nyílt forráskódú programok használatát lengették be. A hazai leány tárgyalásokat akart kezdeményezni, végül ez meg is történt. Kevin Turner, a vállalat akkori ügyvezető igazgatója találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki a kormány közleménye szerint egy csoport kisvállalat tulajdonosának kíséretében vett részt a tárgyaláson.

A fotó forrása: Gerard Julien/AFP