Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A választások után a kormány a termékenység (az egy szülőképes korú nőre eső szülések száma) növelését tűzte ki fő célként, a népességfogyás megállításának érdekében. Mivel a családok méretét az adott ország kultúrája és vallása is befolyásolja, ezért a Defacto bejegyzésében a keresztény többségű országokat vizsgálta.

A posztot jegyző Lovász Anna, az MTA KRTK KTI, Weber Andrea és Zawadowski Ádám pedig a Közép-európai Egyetem kutatója a bejegyzésben megállapítja, hogy a legszegényebb országokban sok a gyerek, a termékenység 4 és 6 között van. Eközben a legfejlettebb országokban alacsony a termékenység, sőt a bűvös, népességének fennmaradását biztosító 2,1-es számot sem éri el.

Az európai országok esetében viszont azt látjuk, hogy mindenhol alacsony a termékenység és ez nem nagyon függ az adott ország fejlettségétől. A kutatók szerint az utóbbi évtizedek fejleménye azt mutatják, hogy a fejlett országokban ott a magasabb a termékenység, ahol több nő dolgozik.

Azokban az országokban, ahol a termékenység az itthoni 1,45-nél magasabb, ott a nők aktivitása általában az itthoni 48 százaléknál magasabb. Franciaországban és az északi országokban például viszonylag magas a nők aktivitása és a termékenység is, míg Olaszországban - számos más déli országhoz hasonlóan - nagyon alacsony a nők aktivitása és egyben a termékenység is.

Miért van ekkora különbség az északi és a déli országok között? A kutatók azt feltételezik, hogy valószínűleg azért, mert a skandináv országok erősen támogatják az anyákat a távollétük alatt és a munkapiacra való visszatérésben, jó a bölcsődei lefedettség, illetve az apák jobban kiveszik a részüket a házimunkából. A déli országokban ennek ellenkezője a helyzet és a társadalom kevésbé támogatja az anyákat abban, hogy dolgozzanak. Ez hozzájárul ahhoz, hogy délen a gyermekes családok jövedelme alacsonyabb és az állásukat féltő nők kevésbé mernek gyermeket vállalni.

Bár a családpolitika hatékonysága jelentősen függ az adott ország intézményi és kulturális környezetétől, a fenti adatok alapján úgy tűnik, hogy a nők munkapiaci lehetőségei nagyon fontosak. A Defacto szerint az állam leginkább azzal tudja támogatni a gyermekvállalást, ha segíti az anyákat, hogy tudjanak gyermekek mellett is dolgozni, ha szeretnének, ha olyan rugalmas juttatásokat nyújt, amelyek támogatják a gyors visszatérést a munka világába, ha elérhetővé teszi számukra a színvonalas bölcsődei ellátást, és ha segíti a részmunkaidős és egyéb rugalmas munkaformák terjedését.

Képünk forrása: StockSnap-fotó