Az Idomsoft Zrt., verseny nélküli eljárásban jutott a Belügyminisztérium 1,7 milliárdos forintos megbízásához. A cég üzemeltetheti tovább a legtöbb digitális közigazgatási rendszert, kezdve a választói névjegyzékkel, az e-Útdíj rendszerén át, egészen a személyiadat-és lakcímnyilvántartáshoz kapcsolódó rendszerekig.

Korábban a gyanús ügyei miatt vált ismertté az Idomsoft Zrt. és jogelődje, az Idomsoft 2000 Zrt, amelyet nem sokkal a 2010-es országgyűlési választások előtt kezdtek vizsgálni, miután egyik beszállítója, az ÉBSZK 2004 Kft. fantomizálódott: egy adóhatósági vizsgálat előtt a céget átírták egy marokkói állampolgár nevére, akit később nem sikerült beazonosítani, mivel nem szerepelt az idegenrendészeti nyilvántartásban.

A céget 2012-ben, rohamtempóban államosította a kormány: novemberben határoztak a vásárlás lehetőségeinek megvizsgálásáról, majd december végén már az 1,3 milliárd forintos akvizícióról szóló döntést is meghozták. Azóta a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Zrt. tulajdonában van.

A NISZ maga három tételre szerződött a Belügyminisztériummal: a cég 4,3 milliárd forintért üzemeltetheti az olyan kormányzati célú hálózatokat, mint a Nemzeti Telekommunikációs Gerinchálózat, a KÖZNET és a Zártcélú Rendészeti Hálózat (ZRH). A megbízatás időtartam idén januártól egészen június végéig tart. A NISZ további 37 millió forintért látja el a "Magyarország erősödik" című tájékoztató kiadvánnyal kapcsolatos feladatokat, azt a kormányzati összefoglaló nem részletezi, hogy pontosan milyen megbízatások járnak ezzel.

A hatóságok és a BM-hez tartozó szervek földfelszíni, zártláncú, digitális rádió-távközlési rendszerének (EDR) üzemeltetését pedig a Pro-M Zrt. végezheti június végéig mintegy 2,3 milliárd forintért. A vállalat egészen 2012-ig volt a Magyar Telekom tulajdonában, akkor az állam 20 milliárd forintért vásárolta meg.

A Pro-M és az Idomsoft is milliárdos árbevételt ért el az elmúlt években, mivel több használatban lévő rendszer forráskódja és joga is a birtokukban van. Utóbbi nettó árbevétele 3,7 milliárd forint volt, közel 60 forintos adózott eredmény mellett 2015-ben. A Pro-M ennél is jobban teljesített: 5 milliárd forintos árbevétel mellett adózás előtti eredménye mintegy 94 millió forint volt - derül ki a Céginfo.hu adataiból.