A Corner Záloghitel Zrt.-nél az MNB a 2014. január 1. és 2017. január 31., a Correct Zálogház Zrt.-nél pedig a 2013. január 1. és 2017. július 28. közötti időszakot tekintette át. A pénzügyi vállalkozások a vizsgálatok szerint fogyasztói kézizálog-kölcsöneiknél megsértették a thm számítására vonatkozó rendelkezéseket, és a jogszabályi felső korlátot - esetenként jelentősen - meghaladó thm mellett nyújtottak kézizálog-kölcsönt ügyfeleiknek - idézi az MTI.

A Correct Zálogház Zrt. emellett a tevékenységét népszerűsítő közterületi plakátjain, szórólapjain és honlapján elhelyezett kereskedelmi kommunikációjában - szintén jogsértő módon - nem tüntette fel a thm értékét, több hirdetésében pedig a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon állította, hogy az általa nyújtott kézizáloghitel "a legkedvezőbb" a zálogpiacon.

A kézizálog-piaci szereplők a jogszabály által meg nem engedett árazást alkalmaztak. Sérült a fogyasztók azon joga is, hogy az adott termék más, versengő kézizálog-hiteltermékekkel összehasonlíthatóvá váljon.

A bírság mértékénél a jegybank figyelembe vette, hogy a pénzügyi vállalkozások a fogyasztók vagyoni érdekének védelmére vonatkozó, illetve tájékoztatáshoz fűződő jogával kapcsolatos jogszabályokat sértettek meg, továbbá a jogsértések jelentős számú kézizáloghitel-szerződést érintettek.

A jegybank 2016 augusztusa óta 9 pénzügyi vállalkozás és 3 takarékszövetkezet esetében összesen 62 millió forint bírságot szabott ki, és intézkedett a thm-re vonatkozó rendelkezések megsértése miatt. Az MNB a jövőben is kiemelt figyelemmel kíséri a kézizálog-hitelezést végző pénzügyi intézmények tevékenységét - írta közleményében a jegybank.