Az útlevél elkészítésének normál határideje jogszabály szerint 20 nap, ennek ára attól függ, hány éves az útlevél birtokosa - idézi a portál Jónás Richárdot, a VIII. kerületi hivatal kormányablakának vezetőjét.

Tizennyolc éves kor alatt egy gyermek esetén 2500, két gyermek esetén 1250 forint, 3 vagy több gyermek esetén 500-500 forintot kell egy-egy útlevélért fizetni. 18 és 60 év között 5 év érvényességi idővel 7500 forintért állítják ki az útlevelet, 10 év érvényességi idővel pedig 14 ezer forintot kell fizetni, 65 év felett illetékmentes az útlevéligénylés.

A nagykorúak esetében személyi igazolvány és vezetői engedély, valamint lakcímkártya legyen nálunk, és érdemes bankkártyával is készülni, mert a kormányablakoknál ez a fizetési mód is elérhető.

Hétnapos, háromnapos és 24 órás vállalással is igényelhetünk útlevelet, 19 ezer, 29 ezer és 39 ezer forintos díj fejében, vagyis a korábbi felsorolt alapilletékeken felül kell ezeket az összegeket kifizetni.

A konzuliszolgalat.kormany.hu címen elérhető a lista azokról az országokról, amelyeket útlevéllel látogathatunk, és még számos más információt is megtalálunk az okmányokról, és az adott országokról is. Az utazási irodák engedélyeiről az mkh.gov.hu oldalon tájékozódhatunk.