Néhány év múlva Magyarország ugyanolyan erős lesz, mint az EU legerősebb tagja, mindez az EU támogatásoknak köszönhető - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közrádiónak. José Manuel Barrosso csütörtökön adta át a magyar kormányfőnek a partnerségi megállapodást, amely lehetővé teszi a támogatások lehívását a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban.

Orbán szerint az uniós támogatások egyfajta fájdalomdíjat, kompenzációt jelentenek az elmúlt negyven év kommunizmusáért, illetve azért az évi négy milliárd euróért, amit az itt megtelepedett külföldi cégek a profitjukból (jövedelmükből) hazautalnak.

Az Ökotárs alapítványnál tartott razziáról szólva a miniszterelnöke elmondta, hogy a vádakat a vizsgálatok tisztázni fogják - ebbe ő nem akar beleszólni, mert szerinte ez egy jogállamban lehetetlen. Ennek ellenére elmondta, hogy a magyar törvényeket be kell tartani, nem betartható, hogy a magyar szervek ne ellenőrizzék ezeket az szerveket.

Navracsics Tibor oktatási és kulturális portfóliójának híre boldogsággal töltötte el a miniszterelnököt. Orbán szerint Navracsics Tibor a holnapért felelős uniós biztos, hisz azért felel, hogy milyen lesz a oktatás és kultúra Európában. Hozzátette: a magyar kormányban Balog Zoltán is rendkívül súlyos embernek számít. Navracsics utódja a külügyminiszteri székben várhatóan Szijjártó Péter lesz, ám az erre vonatkozó kérdés elől Orbán kitért, vagyis ezeket az információkat nem erősítette meg.