Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Korábbi bejelentése szerint az MNB töb alapítványot hozott létre, ezekkel közvagyont, nemzeti célokat szolgáló közösségi vagyont teremte.

Pallas Athéné alapítványok
1. Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA): célja egy olyan, a kor követelményeinek megfelelő tudományos műhely létrehozása, amely a modern képzés megteremtésével, valamint kiemelkedő oktatási színvonal és kompetenciák biztosításával fórumot teremt a jövő generációk közgazdasági és pénzügyi szakembereinek (tervei között szerepel egy angol nyelvű PhD iskola létrehozása és egy kiállítóterem).
2. Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS): célja a közgazdasági, pénzügyi szakemberek, kiemelten bankszakmai szakemberek képzésének, fejlesztésének támogatása, elősegítése.
3. Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC): az Alapítvány célja a határon túli, kiemelten a Kárpát-medencei gazdasági oktatás támogatása,
tevékenységének fejlesztése.
4. Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány (PADOM): célja a Bács-Kiskun megyében, kiemelten Kecskeméten a közgazdasági, pénzügyi szakemberképzés támogatása, elősegítése, közgazdasági, pénzügyi, valamint interdiszciplináris kutatások elősegítése, támogatása.
5. Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO): célja olyan, a világ globális működését és a területi fejlődést leíró és prognosztizáló geostratégiai és geopolitikai tudásteremtés ösztönzése, amely segíti Magyarország és térségei, valamint a tágabb régió gazdasági fejlődésének előmozdítását.

Matolcsy György MNB-elnöke korábbi szavai szerint az alapítványokra - és ingatlanberuházásokra - fordított összeg nem a költségvetés pénze, tehát az adófizetőknek egyetlen forinttal sem kell emiatt többet fizetniük, a jegybank a nyereségéből fordított ezekre a kiadásokra.

A mai közlés szerint pedig az alapítványok jegybanki tisztségviselői tiszteletdíjukat nem veszik fel, hanem közhasznú tevékenységet folytató civil szervezeteknek utalják át jótékony célokra. (A HVG korábbi cikke szerint az alapítványoknál a kuratóriumi elnökök akár a mindenkori minimálbér hétszeresét, a tagok pedig ötszörösét kaphatják.)

Tételesen:

Emberek és célok
Matolcsy GyörgyÖsszefogás az Államadósság Elleni Alap
Minden Gyerek Lakjon Jól!
Balog ÁdámÖsszefogás az Államadósság Elleni Alap
Szent Erzsébet Szeretetotthon Alapítvány
Windisch LászlóSzent Erzsébet Szeretetotthon Alapítvány
Gerhardt FerencKalazancius Alapítvány
Rákosszentmihály-Sashalmi Református Templom Alapítvány
Nagy RózaÖsszefogás az Államadósság Elleni Alap
Összefogás az Államadósság Elleni Alap
Kandrács CsabaSzent Ferenc Kórház
Palotai DánielMagyar Piarista Diákszövetség
Nagy MártonÖsszefogás az Államadósság Elleni Alap
Csizmadia NorbertÖsszefogás az Államadósság Elleni Alap
Összefogás az Államadósság Elleni Alap
Kardkovács KolosÖsszefogás az Államadósság Elleni Alap
Összefogás az Államadósság Elleni Alap
Dubéczi ZoltánÖsszefogás az Államadósság Elleni Alap
Kalina GáborÖsszefogás az Államadósság Elleni Alap
Összefogás az Államadósság Elleni Alap
Összefogás az Államadósság Elleni Alap
Összefogás az Államadósság Elleni Alap
Polt-Palásthy MariannaÖsszefogás az Államadósság Elleni Alap
Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány
Kászpári AnitaSzent András Evangelizációs Alapítvány
Forrás: MNB