Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybank a honlapján közölte: az ötéves futamidőn 10 milliárd forint, a tízéves futamidőn 40 milliárd forint volt a meghirdetett mennyiség, amelyre a bankok 49,6 milliárd, illetve 103,2 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az ötéves lejáraton 10, a tízéves lejáraton 50 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az öt- és tízéves MIRS-tenderen 19, illetve 18 bank vett részt.

A január 18-i első tenderen az MNB 75 milliárd forintért fogadott el ajánlatokat - írja az MTI.

A monetáris tanács 2017. november 21-én két nemkonvencionális eszköz bevezetéséről döntött, melyek a monetáris politikai eszköztár szerves részét képezik: ezek a monetáris politikai célú kamatcsere-eszköz, illetve a jelzáloglevél-vásárlási program.

Az MNB a döntés értelmében feltétel nélküli, 5 és 10 éves futamidejű kamatcsere-eszközt vezetett be, majd január 29-i hatállyal finomhangolta a paramétereket, a tender fixáras lett. A bankok közötti allokáció a banki mérlegfőösszegek alapján történik.

A fixáras tender a jegybank szerint erősíti a monetáris eszköztár hatását, elősegítve a monetáris tanács döntésének megfelelően, hogy a laza monetáris kondíciók a hozamgörbének ne csak a rövid, hanem hosszabb szakaszán is érvényesüljenek. Az első, január 18-ai MIRS-tenderen az akkor alkalmazott változó áras tender sajátosságaiból adódóan az eszköz hozam-orientáló szerepe nem érvényesült kellően.

Az első negyedévre 300 milliárd forint áll a kamatcsere tenderek rendelkezésére. A következő negyedévi keretösszeg még nem ismert, erről a monetáris tanács várhatóan március második felében hozza meg a döntést, de a jegybanki jelzések alapján a piac arra számít, hogy a felajánlott egész éves mennyiség meghaladhatja az 1200 milliárd forintot is.