Miskolcon 2019. január 7-én indítványozta az ellenzék rendkívüli közgyűlés összehívását a témában, amelynek időpontját január 22-re tűztük ki. Az elmúlt időszakban megvizsgáltattam, hogy mennyire aktuális a túlórakérdés Miskolc Megyejogú Város Önkormányzatánál és tagvállalatainál.

A politikus szerint tények a következők:

  • 2018-ban Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata gazdasági társaságainak a Munka Törvénykönyve hatálya alatt dolgozó 2924 munkavállalója közül mintegy 1770 munkavállaló volt érintett túlórával.
  • Az átlagos, egy főre eső túlórák száma éves szinten 105 óra/fő. A legmagasabb, átlagos, egy főre eső túlórák száma 193 óra/fő volt. Ez pedig Miskolc közbiztonsága érdekében a Mirend-Sec Kft. vonatkozásában áll fent. Vagyis munkavállalóink még a korábbi, 250 órás túlórakeret lehetőségét sem használták ki.

Ugyanakkor túlóra elszámolás jogcímen a 2018-as évben mintegy 400 millió forintot vihettek haza csoport szinten dolgozóink, sok esetben igencsak jelentősen gyarapítva ezzel a családi kasszát. A fenti adatok ismeretében sem a munkaadók, sem a munkavállalók oldaláról semmiféle igény nem fogalmazódott meg a munkaszerződések módosítására a túlórák növelése érdekében. Így az intézményeknél minden maradt a régiben. A túlórát ezek után is mind a munkaadók, mind a munkavállalók plusz pénzkereseti forrásként kezelik, ahogy az elmúlt években tették - írta Kriza Ákos polgármester. (Legutóbbi hír, hogy a MÁV sem tervezi az új Mt.-módosítást a gyakorlatban alkalmazni.)